Wat betekent het coronavirus voor de evenementenbranche? #1 Maarten Schram en Pieter-Bas BoertjeWat betekent het coronavirus voor de evenementenbranche? #1 Maarten Schram en Pieter-Bas Boertje
Back Back Nieuws

Wat betekent het coronavirus voor de evenementenbranche? #1 Maarten Schram en Pieter-Bas Boertje

11 maart 2020

Wat de een draconische maatregelen vanwege een abnormale griep noemt, is volgens de ander pure noodzaak. Waar we niet omheen kunnen is de enorme media-aandacht rondom het coronavirus. Ook de evenementenbranche begint de klappen door de paniek rondom het coronavirus flink te voelen. Zeker sinds premier Rutte maandagavond tijdens een persconferentie opriep geen handen meer te schudden. Samen met een aantal kopstukken uit de evenementenbranche maken wij graag de balans op. Hoe denken zij erover?

Maarten Schram, Managing Director van IDEA | Independent Dutch Event Association en Pieter-Bas Boertje, Voorzitter van IDEA en CEO van D&B Eventmarketing, bijten het spits af.

 

Hoe denken jullie erover? Is het annuleren van evenementen overdreven?

Het gaat veelal om verschuivingen en inderdaad ook in sommige gevallen om annulering. Zo'n beslissing is zeer situatie afhankelijk en daarmee lastig te beoordelen of veroordelen, zo langs de zijlijn. Zoals we vorige week aangaven: het is zaak ons hoofd koel te houden en weloverwogen keuzes te maken als het gaat om de organisatie en het eventueel uitstellen of annuleren van evenementen. De realiteit is dat er geen reden is voor paniek. Wel voor alertheid, professionaliteit en kalmte. Alle berichtgeving rondom het coronavirus draagt hier helaas niet altijd aan bij. Het is zaak events van geval tot geval te bekijken; een event met een internationaal karakter vraagt om een andere aanpak dan een intern nationaal event.  

Welke maatregelen kunnen evenementenorganisatoren nemen?

De RIVM geeft ons goede en professionele richtlijnen mee daar waar het bijvoorbeeld hygiënemaatregelen betreft. Juist bij events, in een geregisseerde setting en met professionele toeleveranciers, kunnen wij de benodigde voorzorgsmaatregelen treffen.

Hoe kunnen we ons in de toekomst voorbereiden op een dergelijk scenario?

Tja, lijkt me lastig te voorzien. Zo bleek ook nu. Maar men leert iedere keer, dus mochten wij een dergelijk scenario opnieuw meemaken, dan weten we op basis van wat we nu leren straks weer beter hoe te handelen. We kunnen ons voorstellen dat digitaal de livebijeenkomsten in deze gevallen kan ondersteunen, dat zie je nu ook gebeuren. 

Vind jij dat de regering met branchespecifieke maatregelen moet komen waardoor verzekeringen kunnen worden aangesproken?

We vinden dat als de regering maatregelen neemt, de regering ook rekening moet houden met de consequenties en de implicaties van dergelijke maatregelen. Denk dan aan ondersteunende maatregelen om het hoofd te kunnen bieden aan de implicaties voor de eventbranche, zoals overbruggingskredieten omdat er plotsklaps omzet wegvalt waar een ondernemer geen invloed op heeft. Daarnaast is het goed ons te realiseren dat mensen altijd live bij elkaar blijven komen, de evenementenbranche levert een uiterst noodzakelijk product. Een product dat er, juist in dit digitale tijdperk waarin het live en face-to-face ontmoeten zo belangrijk is, zo toe doet. Alles begint immers bij live! 

Meer informatie over de status van het coronavirus? Check de site van het RIVM.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!