Wageningen45 & XSAGA: kijken naar wat wél kanWageningen45 & XSAGA: kijken naar wat wél kan
Back Back Nieuws

Wageningen45 & XSAGA: kijken naar wat wél kan

18 mei 2021

Ook dit jaar had het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945, ofwel Wageningen45, op 4/5 mei te maken met veel coronabeperkingen. Samen met XSAGA werden daarom diverse activiteiten bedacht om alsnog waardig en eervol te herdenken en vieren, met ook een blik op de toekomst. Want wie zijn de verschilmakers van nu zoals de bevrijders dat toen waren?

Betekenisvolle producties

Diverse betekenisvolle producties kwamen hieruit voort, in samenwerking met de NOS, Omroep Gelderland en zelfs de BBC. Zo was er op de late avond van 4 mei, in opmaat naar Bevrijdingsdag, live het televisieprogramma “Vrijheid: jij maakt het verschil!” te bewonderen. Tegen het decor van en in het iconische Hotel de Wereld, daar waar 76 jaar geleden de capitulatie bekrachtigd werd, was vrijheid te gast, belichaamd door veertien ‘Verschilmakers’ (o.a. Ruben Hein en Loiza Lamers). Voor de traditionele overgang van 4 naar 5 mei eindigde deze avond live op NPO1 met een imposante projectie op de gevel van het hotel, welke uiteindelijk voltrok als decor waarvoor de Verschilmakers aangevoerd door de burgemeester van Wageningen het nationale bevrijdingsvuur ontstaken.

Brievenactie

Een belangrijke ambitie was ook het betrekken van de jeugd, als brug naar de verschilmakers van morgen. Hiervoor vond er een indrukwekkende brievenactie plaats, waarbij leerlingen uit Wageningen dankbrieven hadden geschreven aan alle veteranen die tijdens WOII op Nederlands grondgebied hebben gevochten voor onze vrijheid. Drie van de internationale overhandigingen werden hierbij op film vastgelegd en vormden de rode draad tijdens de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 op 5 mei.

Muzikanten en verhalenvertellers

Tot slot werkte XSAGA ook inhoudelijk en productioneel aan het programma ‘Muzikale tour van de vrijheid’ in samenwerking met Omroep Gelderland, met tien optredens van muzikanten en verhalenvertellers bij tien iconische Gelderse oorlogsmonumenten. En zo gloeide Wageningen twee dagen lang, door een bijzondere reeks aan ontroerende en aangrijpende, maar ook hoopvolle verhalen en optredens. Bewust van de vrijheid waarin wij sinds 76 jaar leven en welke wij voor altijd moeten bewaken, maar ook van alle vrijheden waar we nog voor moeten blijven strijden.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!