Vrije tijd: STATUS in DeLaMar TheaterVrije tijd: STATUS in DeLaMar Theater
Back Back Nieuws

Vrije tijd: STATUS in DeLaMar Theater

01 augustus 2019

Op 25 september gaat de voorstelling STATUS in première in het DeLaMar theater in Amsterdam. STATUS speelt zich af in de huidige tijd waarin we leven. Een tijd waarin we te maken hebben met een polariserende samenleving. De voorstelling van het regisseurs duo Marjorie Boston en Maarten van Hinte geeft hieraan een tegengeluid en laat juist zien en horen dat we allemaal met elkaar verbonden zijn. We delen een geschiedenis die niet alleen op schrift staat maar juist terug te zien is in de huidige cultuur. Daarom is STATUS ook geen klassiek toneelstuk maar een indrukwekkende combinatie tussen hiphop, toneel, spoken word en dans.

'Niet het verschil van culturen boeit mij, maar juist de versmelting ervan, waardoor alles in beweging komt en nieuwe vormen ontstaan. Bij RIGHTABOUTNOW INC. ben ik aan het goede adres hiervoor. Vandaar dat ik in hun voorstelling speel.'- Hans Dagelet -

De achtergrond

De Atlantische oceaan die Europa, Afrika en de Amerika's van elkaar scheidt is ook de historische slagader die die continenten al 400 jaar met elkaar verbindt. Die verbintenis heeft alle atlantische culturen diepgaand beïnvloed. In deze tijd van heftige polarisering en identiteitspolitiek wordt dit soms uit het oog verloren. Misschien omdat maar één kant van die geschiedenis op schrift is vastgelegd. Het grootste deel van deze geschiedenis staat niet op papier - die zit in de muziek, de dans, in de gedeelde orale cultuur. Daarom is STATUS een interdisciplinaire voorstelling waar toneel muziek, hip-hopdans en spoken word elkaar ontmoeten.

Het verhaal van STATUS

Als jongetje kwam B. (Anton de Bies, bekend uit o.a. Flikken Rotterdam) met zijn moeder in Nederland wonen. Zijn moeder is West-Afrikaanse, zijn vader (Hans Dagelet) een Nederlandse geoloog, op die B.'s moeder in Afrika verliefd werd. B. vindt zichzelf in hiphop, de cultuur van de grote stad waar hij zich helemaal thuis voelt - maar wanneer zijn moeder in een coma raakt beseft hij, dat hij vol onbeantwoorde vragen zit over zijn verleden en zijn vader, die hij amper kent. Dan verschijnt deze aan het ziekenbed van zijn moeder omdat ook hij met vragen zit die hij misschien nooit meer aan zijn ex-vrouw zal kunnen stellen. Samen gaan de twee mannen op zoek naar antwoorden - en naar wat en wie ze nog voor elkaar kunnen zijn. STATUS is een fascinerend relaas over erkenning, identiteit, verbinding en liefde.

Extra weetjes

Hans Dagelet en Anton de Bies zijn in deze voorstelling als acteurs én musici te zien en horen. Begin juli 2019 deelde Dagelet het podium in het Bimhuis met het Rosa Ensemble voor de succesvolle voorstelling BEEFHEART, PORK TREAT MUSICAL. De choreografie wordt verzorgt door de franse danser en choreograaf Babacar Cissé. Cissé is als choreograaf o.a. verbonden aan het befaamde Centre Chorégraphique National de La Rochelle, Frankrijk.

 

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!