Vrije tijd: Ridderspektakel in Kasteeltuinen ArcenVrije tijd: Ridderspektakel in Kasteeltuinen Arcen
Back Back Nieuws

Vrije tijd: Ridderspektakel in Kasteeltuinen Arcen

19 april 2019

Met Pasen vindt traditiegetrouw het Ridderspektakel plaats in Kasteeltuinen Arcen. Zaterdag 20 april tot en met maandag 22 april 2019 van 10:00-18:00 uur horen bezoekers van de kasteeltuinen wapengekletter en galopperende paarden rondom Kasteel Arcen en het Toernooiveld. Het thema dit jaar is Barbara's Weerd; het in 1452 door Franciskanen gestichte klooster aan de Maas tussen Lomm en Arcen.

Op 20 januari 1586 verdedigden 200 Spanjaarden het klooster tegen de staatse troepen. Toen men er niet in slaagde het klooster in te nemen werd het complex op vier hoeken in brand gestoken. Slechts zeven Spanjaarden overleefden, zij het zwaar verwond, deze aanval. Het klooster werd nooit herbouwd. De deelnemende historische groepen spelen tijdens het Ridderspektakel de geschiedenis van Barbara's Weerd na.

Wapendemonstraties en ridderproeven

Het toernooiveld van Kasteeltuinen Arcen verandert tijdens het Ridderspektakel in een historisch kampement met tientallen ridders en aanverwante manschappen. Ze brengen de Paasdagen door met o.a. wapendemonstraties, veldslagen en riddersteekspelen. In de kampementen worden middeleeuwse lekkernijen en handelswaar verkocht en komen oude ambachten tot leven. Muziekgroep Krebbel zorgt ook dit jaar voor vrolijke middeleeuwse muziekoptredens. Jonge bezoekers van Kasteeltuinen Arcen kunnen deelnemen aan heuse ridderproeven zoals wapenschild verven, harnassen passen en het opnemen tegen een echte ridder tijdens de kiddy battle zodat zij aan het eind van de dag als echte ridder het park verlaten.

Het park, de tuinen en het kasteel, zijn het Paasweekend ook voor regulier bezoek geopend. Het Ridderspektakel speelt zich voornamelijk op en rondom het Toernooiveld af. In de tuinen kan het hele weekend genoten worden van de pracht van het voorjaar.

Expositie Fossa Eugeniana

Tevens is op de tweede etage van het Kasteel een expositie over de Fossa Eugeniana te bezichtigen. De tentoonstelling bevat een bron aan bijzondere historische informatie over het plan om een kanaal te graven tussen de Rijn en de Maas door de Spanjaarden tijdens de 80-jarige Oorlog (1566-1648). Dit kanaal, bedoeld om de handel van de 'Hollanders' te treffen werd uiteindelijk maar ten dele gerealiseerd. Fort Hazepoot en stukken van het eeuwenoude kanaal op Landgoed Arcen herinneren er nog aan. Bij de tentoonstelling hoort een speciale serie van antieke kaarten die normaal niet voor het publiek te zien zijn.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!