Back Back Nieuws

Volledige controle over een incident of evenement met The Black Box

09 februari 2011

Een apparaat dat alles ziet en registreert? Het klinkt als een utopie, en toch bestaat het. Het is The Black Box. Incident & Event Control ontwikkelde dit volledig draadloze camerasysteem en introduceerde het afgelopen week op het evenemententerrein van Vredenburg, langs de A2.

[afbeelding niet meer beschikbaar] 

Veelbelovend, geavanceerd stukje techniek
Langzaam rijden genodigden het terrein van Vredenburg op om kennis te maken met The Black Box, een veelbelovend, geavanceerd stukje techniek dat incidenten zoals bij de Love Parade in 2010 of in Hoek van Holland in 2009 zou moeten tegengaan. Een grote, glimmende, zwarte commando- / controlewagen prijkt op het midden van het terrein. Iedereen is nieuwsgierig naar wat er in zit en zoekt naar de draadloze camera’s die in hoge palen hangen. Big Brother is watching you! Met windkracht 5 bijt Klaas Wilting het spits af en hij vraagt ontwikkelaar Ruud Stellaard het hemd van het lijf over dit staaltje techniek. 

[afbeelding niet meer beschikbaar] 
Klaas Wilting in gesprek met Ruud Stellaard over The Black Box

Van megafoon naar draadloze camera's
Klaas Wilting: ‘Ruud en ik hebben samen bij de Amsterdamse politie gewerkt. En we hebben beide meegemaakt wat het betekent als je  in moeilijke omstandigheden zit en er niet direct gereageerd kan worden, simpelweg vanwege te weinig of geen informatie. Toen ik in 1965 bij de politie ging werken, ging alles nog bijna met megafoon! Maar, gelukkig zijn er tegenwoordig andere middelen, zoals onder andere de camera’s waar ik Ruud graag wat vragen over stel…’

Ruud, wat was de reden om The Black Box te ontwikkelen?
Het idee is ontstaan vanuit de ervaring die ik heb opgedaan bij de politie en bij mijn eigen bedrijf (Incident & Event Control), dat actief is in de evenementenbeveiliging. Ik volgde ontwikkelingen in techniek. Want ik ben ervan overtuigd dat techniek grotendeels de toekomst is. Met name dit apparaat, dat voorzien is van zeer moderne snufjes, zoals de geavanceerde beeldtransmissie techniek.

[afbeelding niet meer beschikbaar] 

Waar heb je de kennis vandaan gehaald?
Eigenlijk door veel te lezen en te observeren. Een apparaat als dit bestaat er wereldwijd nog niet. Er zijn wel commando- en controlevoertuigen, maar die zijn niet te vergelijken met The Black Box.
 
In Engeland wordt toch al met ongeveer hetzelfde apparaat gewerkt?
Wel met deze apparatuur, maar niet mobiel. Het bijzondere van dit apparaat is dat er – theoretisch gezien – een telefoontje kan binnenkomen met de melding dat er problemen zijn op een evenement in Amersfoort. We rollen dit apparaat naar buiten, rijden naar Amersfoort en hebben binnen 1,5 uur het gebied onder (camera)toezicht en onder controle.

Is alles wireless?
Ja, we hebben slechts één kabel en die hangt bovenin de mast, op The Black Box. De rest is wireless en je kunt de camera’s overal ophangen, in een straal van hooguit 5 kilometer. De camera’s werken gedurende 36 uur (batterij zit op de achterkant) en alle beelden worden twee keer opgeslagen. Eén keer op de server in The Black Box en ook op de harde schijf van de camera’s zelf.

[afbeelding niet meer beschikbaar] 

Is The Black Box ook inzetbaar voor de politie of andere veiligheidsdiensten?
Bij het huren van The Black Box krijg je er standaard twee operators bij. Die zorgen voor de installatie en (mogelijk) de bediening van de apparatuur. Maar stel dat de politie dit apparaat inhuurt, dan kunnen zij waarschijnlijk zelf uit de voeten met The Black Box.

Kunnen de beelden ook doorgeschakeld worden?
Ja, er zit een schotel op The Black Box voor up- en download. We kunnen de beelden uploaden naar de satelliet, die direct op het internet gaan, en een willekeurige ontvanger – in het bezit van de juiste wachtwoorden – kan wereldwijd inloggen op het IP adres en de beelden meekijken.

Dus als incidenten ontstaan kunnen politie of  hulpdiensten er direct naartoe worden gestuurd?
Ja.

Hoe lang blijven de beelden bewaard?
Dat is afhankelijk van het regime waaronder je gaat werken. Stel dat de politie dit voertuig inhuurt en cameratoezicht uitoefent voor openbare orde, dan is dat een ander regime dan de beveiliging van evenementen.

Op welke afstand kan de wagen staan voor goede beelden?
3 tot 5 kilometer.

Wel prettig om buiten het evenement te staan…
Ja, je hoeft niet overal met je neus bovenop te staan. Het is een kwestie van camera’s ophangen en het voertuig kan dus op grote afstand worden geplaatst. Dat kan ook handig zijn op een evenement  met veel herrie, waar je niet op zit te wachten. Het voertuig is volledig draadloos, er is zelfs geen stroomkabel, want het The Black Box is voorzien van een eigen aggregaat.
 
[afbeelding niet meer beschikbaar] 

Er zit van alles in The Black Box, een toilet, een keuken. Je kunt er bijna in leven…
Ja, je hebt vier volwaardige werkplekken met hoogwaardige stoelen, koud en warm water, een kookplaatje, airconditioning, verwarming. Het is van alle gemakken voorzien.

Wat is de doelgroep?
Ik heb in eerste instantie gemikt op de evenementenbranche. Wat mij enigszins verbaast is dat er veel interesse vanuit de overheid is. De belangstelling vanuit de overheid is zelfs onverwacht groot.

[afbeelding niet meer beschikbaar] 

Ook vanuit de evenementenhoek?
Ja, en in eerste aanleg is The Black Box natuurlijk ook ontwikkeld voor evenementen, maar het is ook zeer geschikt voor calamiteiten. Het meest recente voorbeeld; de brand in Moerdijk. Als ik brandweercommandant zou zijn, zou ik graag overzicht willen hebben. Je kunt de camera’s rondom het calamiteitenterrein plaatsen en zelfs de lucht in met een camera.

[afbeelding niet meer beschikbaar] 

Beelden vanuit de lucht? Vertel.
Met name voor een stukje crowd management vond ik dat het wenselijk was om vanuit de lucht beelden te hebben. Ik heb een apparaat gevonden, een onbemand vliegtuigje, dat op afstand bestuurbaar en autonoom kan vliegen. Je voert coördinaten in, drukt op een knop en het gaat de lucht in. Het is een elektrisch vliegtuig en de batterij gaat ongeveer 15 minuten mee. Dan moet ‘ie terug, voor een nieuwe batterij (dat duurt 2 minuten) en dan kan ‘ie weer de lucht in.

 Bekijk direct de foto's op Flickr.com »

[afbeelding niet meer beschikbaar] 
Foto's: Barbara van Baarsel

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!