Back Back Nieuws

Volksopera Porgy and Bess in Nederland

30 januari 2008
In een tijd, waarin doorgecomponeerde musicals als Aida, Les Miserables, The Phantom of the Opera en The Lion King zijn gaan lijken op opera’s, komt de meest succesvolle volksopera uit de theaterwereld Porgy and Bess – de voorloper van alle musicals van vandaag – naar Amsterdam.

Van 4 april tot en met 12 mei 2008 zal men in het Koninklijk Theater Carré een serie voorstellingen kunnen zien van Porgy and Bess, gecomponeerd door George Gerswhin en met teksten van zijn broer Ira Gershwin, Edwin DuBose Heyward en Dorothy Heyward. Porgy and Bess komt rechtstreeks uit de Verenigde Staten in de originele uitvoering met maar liefst 130 medewerkers naar Amsterdam voor deze exclusieve, slechts vijf weken durende reeks shows in het Koninklijk Theater Carré. De voorstellingen zijn in Nederland uitsluitend in Carré te zien.

Het is vijfenvijftig jaar geleden dat Carré tijdens de eerste Europese tournee van Porgy and Bess de Nederlandse première beleefde van Gerswhin’s onsterfelijke meesterwerk. Bovendien is het bijna vijfenzeventig jaar geleden dat Porgy and Bess in première ging. Met deze serie voorstellingen zal het vanaf april “Summertime” zijn in Carré – het mooiste theater van Nederland, dat daarmee de grootste productie van dit jaar zal presenteren. Porgy and Bess mag dan een volksopera worden genoemd, in Amerika wordt deze voorstelling ook wel beschreven als “America’s Greatest Musical”! Het is een kleurrijk bewogen en groots theaterepos dat je tot het bot raakt. Een opera geschreven door het leven zelf, zoals de

New York Times het typeerde: “Kunst wordt leven en het leven wordt kunst!” Het is een volksopera in optima forma met moord en doodslag, maar bovenal met als basis de liefde, de vreugde van de liefde, maar ook de pijn die er uit voort kan komen.

Porgy and Bess verhaalt over de intense liefde tussen dit paar: de invalide bedelaar Porgy en de mooie, maar grillige Bess. Bijna vijfenzeventig jaar nadat Porgy and Bess in Amerika in première ging sleept dit verhaal je nog altijd mee. Dat komt niet in het minst door de songs als “Summertime”, “I Got Plenty of Nothing”, en “It Ain’t Necessarily So”, die grote klassiekers zijn geworden, die iedereen kent. Dat geldt ook voor de harde wereld van Catfish Row, waar dit theaterepos zich afspeelt. Men beleeft, als het doek opengaat, het dagelijkse leven op een zomeravond en maakt kennis met Sportin’ Life: een cocaïne dealer, Porgy: een invalide bedelaar, die niet meer kan lopen en Crown: een temperamentvolle dronkaard en zijn verleidelijke vriendin: Bess.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!