Back Back Achter de schermen

Vol verwachting klopt ons hart

23 augustus 2010

Voorpret. Het brengt een soort van gelukzalig gevoel met zich mee, een gevoel van intens genieten.
Uit onderzoek blijkt dat voorpret veel waardevoller is dan de gebeurtenis zelf. Het duurt namelijk veel langer, waardoor je een hele periode in je leven eigenlijk al leuk maakt. Het moment zelf is voor velen moeilijk. Ze vinden het lastig om in het hier en nu te zijn en te genieten van het moment.

Veel mensen zijn tijdens het moment zelf druk met andere zaken. Kijk maar naar het publiek tijdens een evenement als bijvoorbeeld Sail 2010. Veel bezoekers maken alleen maar filmpjes en foto’s. Ze plaatsen voordurend een camera tussen zichzelf en hun ervaring. En als ze thuis zijn, genieten ze pas.

Onmiddellijke behoeftebevrediging
We zijn eraan gewend geraakt dat alles op afroep is te verkrijgen. Als je zin hebt in een patatje ga je naar de dichtstbijzijnde snackbar en als je morgen een weekendje naar Maastricht wilt, dan doe je dat.
We zijn als belevingsconsumenten gewend geraakt aan onmiddellijke behoeftebevrediging. En dat terwijl uit onderzoek is bewezen dat we veel meer plezier zouden kunnen hebben als we aandacht besteden aan voorpret.

Wat hebben we toch een leuk vak!
Wij, organisatoren, zitten eigenlijk voortdurend in de voorpret (wat hebben we toch een leuk vak!). We zien het evenement letterlijk ontstaat tijdens de voorbereiding en onze verwachtingen zijn hoog gespannen. We kunnen dan ook behoorlijk teleurgesteld zijn als sommige zaken niet helemaal lopen zoals gepland, terwijl de bezoeker hier vaak niets van merkt.

Het is dan ook zaak je verwachtingen los te laten op het moment dat het evenement plaatsvindt.
Beschouw de voorpret en het evenement als twee strikt gescheiden ervaringen, maak geen vergelijkingen tussen waarop je hebt gehoopt en de realiteit. Vertrouw op de vele voorbereidingen, dichtgetimmerde draaiboeken en repetities. Laat het moment op je afkomen en geniet!

Zelf zit ik op dit moment in een voorpret hoogtepunt. Vakantie voorpret om precies te zijn. De route is uitgestippeld, de accommodatie geboekt, bikini ligt klaar en ja, ook het fototoestel gaat mee (dan hebben we thuis nog wat napret). “De jacht is mooier dan de vangst” en daarom heb ik voor vanavond een Frans diner gepland met Bouillabaisse, Chateaubriand en prachtige wijnen. Je begrijpt, de verwachtingen zijn hoog gespannen.

En de vakantie? Ik ga proberen de verwachtingen los te laten (op het geplande mooie weer na) en te genieten. Nog een aantal nachtjes, vol verwachting klopt mijn hart… Tot over 2 weken!

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!