Vol trots liet ze mij in de pot kijkenVol trots liet ze mij in de pot kijken
Back Back Column

'Vol trots liet ze mij in de pot kijken'

09 januari 2018

Door Linda Kerkhoven, Linda op Locatie

Ik houd van 'binnenkijkers'. Van die rubrieken in woonbladen en televisieprogramma's, waarbij je letterlijk een kijkje in de keuken krijgt bij andere mensen thuis. De eigen verhalen over de panden, wie er wonen, waarom ze er zo gelukkig zijn, maar ook waarom gekozen is voor een bepaalde inrichting, zijn altijd passievol, persoonlijk en daardoor onderscheidend.

Tot in mijn houtvezels

Afgelopen jaar mocht ik weer bij veel locaties binnenkijken. Lucky me! Allemaal locaties met een eigen onderscheidend verhaal. Zo bezocht ik een (toekomstige) zolderlocatie boven een houtzagerij. Met open armen werd ik ontvangen door de eigenaresse van de locatie. Ze begon direct te vertellen over het familiebedrijf en dat de ruimte voorheen gebruikt werd als showroom voor hun producten. Het was een gezellige ruimte met een inpandige ronde open haard en daaromheen houten bankjes uit eigen productie met schapenvellen. Aan de muur hing letterlijk het verhaal van de houtzagerij. Foto's van haar opa en gereedschap uit vervlogen tijden. Ik voelde 't direct tot in mijn houtvezels zeg maar. Een onderscheidend product met straks prachtige verhalen om te delen.

Die eigen persoonlijke verhalen over een locatie of de reden waarom mensen er werken, die mogen wat mij betreft wel meer gedeeld worden. Want is het niet zo dat dat juist de aandacht trekt en waarom zo'n locatie op je netvlies zit? Vaak zijn het details en smeuïge verhalen die bij mij blijven hangen.

Niet doorgespoeld?

Toen ik een paar jaar geleden voor het eerst op de duurzame geWoonboot (ze voorziet volledig in eigen stroom- en energie) in Amsterdam kwam, kreeg ik van Joan een uitgebreide rondleiding, inclusief het toilet. Vol trots liet ze mij in de pot kijken en zei: 'Je denkt misschien, er heeft iemand niet doorgespoeld. Maar dat is niet zo, wij spoelen door met regenwater in plaats van drinkwater.' Het spoelwater heeft een geel kleurtje en dat brengt je bij een toiletbezoek wellicht op andere gedachten. Toen ik afgelopen jaar met hun team mee mocht denken over social media content, kwamen we direct tot de conclusie dat het toiletverhaal niet mocht ontbreken. Gegoten in een vlog komt het deze maand online. Een mooi voorbeeld van onderscheidende en eerlijke content.

Workshops

Hopelijk inspireert bovenstaande je en heb je ook mooie onderscheidende verhalen te vertellen die je kunt delen op je website, in je nieuwsbrief of op social media in de vorm van een blog of vlog. Het omzetten daarvan in een aansprekende tekst of film valt in de praktijk vaak niet mee. Om jou een duwtje in de rug te geven organiseer ik in februari twee praktische inspirerende workshops:

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!