Back Back Nieuws

'Vliegbelasting moet worden afgeschaft'

02 januari 2012
De toetreding van luchtvaartmaatschappijen tot het EU emissiehandelssysteem (ETS) op 1 januari, maakt de onrechtvaardigheid van de vliegbelasting alleen maar duidelijker. Dat zeggen airline CEO’s Carolyn McCall van easyJet, Willie Walsh van IAG, Michael O'Leary van Ryanair en Steve Ridgway van Virgin Atlantic. De belasting werd in eerste instantie in het leven geroepen als milieutax en het Britse Ministerie van Financiën houdt nog steeds vol dat het voordelen voor het milieu oplevert. “Onjuist,” aldus de airlines.

Irreële CO2-kosten
“De realiteit is dat de vliegbelasting nooit ten goede is gekomen aan het milieu. En dat terwijl het ETS betekent dat alle toekomstige groei in de Europese luchtvaart CO2-neutraal wordt en het systeem stimuleert tot verdere vermindering van de uitstoot. Cijfers van de Britse regering zelf tonen aan dat de Britse luchtvaart al in 2008 voldoende betaalde om haar CO2-kosten volledig te dekken. Toch is de vliegbelasting vanaf dat jaar op veel routes meer dan verdubbeld. Onder het mom van ETS betalen Britse luchtvaartmaatschappijen tegen 2020 €400 miljoen vliegbelasting per jaar. De jaarlijkse inkomsten bedragen momenteel al £2,5 miljard en de Britse regering wil dit bedrag tegen 2016 opvoeren naar £3,6 miljard.”

Vliegbelasting streeft doel voorbij
“We doen ons best de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken en het ETS, hoewel verre van perfect, draagt een steentje bij aan het verbeteren van de milieuprestaties. De vliegbelasting maakt het in feite juist moeilijker voor airlines om te investeren in CO2-reducerende technologie. Het is een belasting die zijn doel voorbij streeft en geen voordelen oplevert voor het milieu, economische activiteiten tegenhoudt en de werkgelegenheid verlaagt. Het Verenigd Koninkrijk is de enige in Europa die op deze manier haar eigen economisch herstel tegenhoudt. De vliegbelasting moet worden afgeschaft!"

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!