Back Back Nieuws

Vierdaagsefeesten: Recordaantal bezoekers, hoger bestedingseffect in 2013

22 juli 2013
Vrijdag liep het centrum van Nijmegen al vroeg vol. Op de laatste dag van de Vierdaagsefeesten brachten maar liefst 255.000 mensen een bezoek aan de binnenstad. Een evenaring van het bezoek op de vrijdag van vorig jaar. Daarmee is meteen het totaal aantal bezoekers van de Vierdaagsefeesten 2013 bekend: bijna 1,5 miljoen bezoekers - 1.498.000 om precies te zijn. Dit hoge aantal bezoekers is te wijden aan het zonnige, maar niet tè warme weer van vorige week. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat was het volop zomer, waardoor het elke dag gezellig druk was in het centrum van Nijmegen.

Publieksonderzoek
Tijdens de Vierdaagsefeesten is dit jaar een publieksonderzoek uitgevoerd. Hieronder vind je vast de eerste resultaten. Het bestedingseffect in de binnenstad is gestegen met 6 miljoen euro. Er is een bestedingseffect van 38 miljoen euro gemeten tijdens de Vierdaagsefeesten ten opzichte van een bestedingseffect van 32 miljoen euro in 2012.

De verhoging van het bestedingseffect in de binnenstad komt door de ca. 100.000 extra bezoekers die dit jaar naar de Vierdaagsefeesten kwamen, maar ook de inflatie en een meerbesteding per bezoeker leidt tot deze verhoging van het bestedingseffect. Gemiddeld geeft een bezoeker per bezoek aan de binnenstad dit jaar €33,15 uit. Bij de vorige berekening uit 2012 kwam dit uit op €29,00. Het bestedingseffect is gecorrigeerd op reguliere bestedingen in de binnenstad.

Vervoer
Uit het onderzoek blijkt ook dat veel bezoekers (80%) met vervangend vervoer naar de Vierdaagsefeesten komen. Zij komen onder andere met trein (26%), bus (12%) of fiets (22%). Eerder deze week bleek al dat wanneer bezoekers wél met de auto komen, zij steeds vaker parkeren op één van de transferia.

Veiligheid en sfeer
De gastvrijheid van de stad Nijmegen tijdens de Vierdaagsefeesten wordt gewaardeerd met een 8,2. 96% geeft aan zich veilig te voelen tijdens de feesten. Slechts 4% geeft aan zich niet veilig te voelen. Opgegeven redenen hiervoor zijn 'te druk' en 'dronken mensen'.

Tijdens de Vierdaagsefeesten wordt de sfeer het meest gewaardeerd (69%). 15% noemt andere punten zoals 'de diversiteit van activiteiten', 'dat het een week duurt en vrij toegankelijk is', 'de mensen', 'de muziek' of het 'Vierdaagsefeesten-reünie-gevoel'.

Resultaten
De organisatie van de Vierdaagsefeesten is blij met de uitkomsten van het onderzoek. Het publieksonderzoek is gedurende de gehele week afgenomen op diverse dagdelen bij de ingangen van de binnenstad en in de binnenstad zelf. Meer resultaten uit het onderzoek worden momenteel nog verwerkt en worden later bekend gemaakt.

‘De Vierdaagsefeesten 2013 zitten er op. Het was weer een fantastische week. We danken alle samenwerkende partijen voor hun inzet en betrokkenheid en de bewoners van de binnenstad voor hun begrip voor het mogelijk maken van de Vierdaagsefeesten. Alle Vierdaagsefeestenbezoekers: bedankt voor weer een fantastisch jaar,’ aldus de organisatie.

De Vierdaagsefeesten zijn in 2014 van 12 tot en met 18 juli.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!