Back Back Achter de schermen

Verhuurbedrijf Kuijf en Zn: vaste tribuneklant bij Oranje korfballers

13 december 2016

In de laatste week van oktober vond het EK korfbal plaats in Dordrecht. Volgens goede traditie won Oranje het goud. Maar voordat de tien beste landenteams hun opwachting maakten, moest er achter de schermen door diverse leveranciers uit de eventbranche een topprestatie geleverd worden.

De vloer van de speellocatie was een ijsbaan, waarop normaal gesproken ijshockeywedstrijden plaatsvinden. Het aantal vaste zitplaatsen was niet groot genoeg om de vele toeschouwers te huisvesten. En de sporthal werd zo intensief gebruikt, dat de op -en afbouw binnen 24 uur gerealiseerd diende te worden.
Verhuurbedrijf Kuijf en Zn was één van de schakels achter de schermen, die het evenement tot een succes moest maken. Het bedrijf uit Nieuwkoop is gespecialiseerd in de verhuur van podia, tenten en tribunes. ‘De organisatie van het EK korfbal wilde het aantal zitplaatsen vergroten van 800 naar 4400. Wij werden benaderd om extra tribunes te leveren,’ vertelt directeur Aad Kuijf. Aan uitdagingen geen gebrek. ‘Alle leveranciers hadden gezamenlijk 24 uur de tijd om de hal speelklaar te maken’, blikt Aad Kuijf terug. ‘Eerst moest licht en geluid en andere techniek in het plafond gehangen worden, daarna moest de ijsvloer bedekt worden met vier vloerlagen, vervolgens konden wij aan de slag met het plaatsen van de tribunes en ten slotte werden de reclameborden geplaatst. Er zat nauwelijks speling tussen de werkzaamheden van de diverse leveranciers. Dat betekende dat alles van te voren goed gepland moest worden en dat tijd verspelen geen optie was. Als één partij vertraging zou oplopen, zou dat gevolgen hebben voor alle andere leveranciers’.

Puzzelen voor de beste opstelling
De leveranciers maakten draaiboeken en stemden die op elkaar af. 'Nadat de techniek in de trussen was aangebracht en de vloeren er lagen, reden wij onze materialen op heftrucks naar binnen. Daar werden alles overgeladen op handkarren, omdat de nieuwe vloeren niet heftruck proof waren.'
Tientallen tekeningen waren er in het voortraject nodig om uit te puzzelen wat de beste opstelling van de tijdelijke tribunes zou zijn. Aad Kuijf: 'Uiteindelijk kozen we voor een ontwerp dat uit drie ringen bestond. Op de onderste ring, die vrij dicht op het veld stond (dus op de bedekte ijsvloer) werden kuipstoeltjes geplaatst. Op de kop zijn kant en op de bovenste ring hebben we houten banken geplaatst. De bestaande tribunes op de twee verdieping fungeerde als tweede ring. Zo hebben we de capaciteit voor de toeschouwers vergroot met een factor vijf.'

Dankzij de uitgebreide capaciteit konden alle belangstellenden het toernooi van nabij volgen. Nadat het Oranje korfbalteam een week later in een eenzijdige finale aartsrivaal België versloeg en het Europese goud opnieuw voor zich opeiste, stonden de leveranciers opnieuw voor een haastklus: ook voor de afbouw hadden ze precies 24 uur de tijd. Ook deze operatie werd met militaire precisie uitgevoerd. Meteen nadat de hal leeg was opgeleverd, werd alles schoongemaakt en in gereedheid gebracht voor het volgende sportwedstrijd. Op maandagavond acht uur, iets meer dan een etmaal na de korfbalfinale, stond er alweer een ijshockey wedstrijd op het programma.

Blind vertrouwen
'Het was door de korte tijd van uitvoering een complexe klus,' vertelt Aad Kuijf. 'Gelukkig hebben we hier veel ervaring mee. Dezelfde opdrachtgever heeft ons vaker ingeschakeld, bijvoorbeeld voor de finale van het NK korfbal in Ziggo Dome. Dat was qua complexiteit een vergelijkbaar evenement. Bij dergelijke klussen schakelen opdrachtgevers alleen partijen in die ze blind kunnen vertrouwen.' Verhuurbedrijf Kuijf en Zn heeft wat dat betreft een goed track record; het bedrijf levert al jarenlang onder meer materialen voor Awakenings, KLM Open, Jumping Amsterdam en het ABN AMRO WTT.

Fotocredits: Marco Spelten

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!