Verbroedering die inkt heet: Schiffmacher Royal Blue Tattoo geopendVerbroedering die inkt heet: Schiffmacher Royal Blue Tattoo geopend
Back Back Nieuws

Verbroedering die inkt heet: Schiffmacher Royal Blue Tattoo geopend

02 december 2019

Michiel Romeyn heeft in zijn rol als Kapitein van Boetzelaer op geheel eigenzinnige wijze de expositie ‘Schiffmacher Royal Blue Tattoo’ geopend. Door het ritueel uitwisselen van geschenken tussen Henk Schiffmacher, Willem van Gulik, de meesterschilders en directie van Royal Delft, werd de ode aan ingekapseld pigment bezegeld. De expositie is een samenwerking tussen Royal Delft en Schiffmacher Tattoo Heritage, gebaseerd op fragmenten uit het (im)materieel erfgoed van kunstenaar en tatoeëerder Henk Schiffmacher.

Aardewerk en tatoeages

Delfts Blauw aardewerk en tatoeages is misschien niet de meest voor de hand liggende combinatie, echter hebben ze meer gemeen dan gedacht. Er zijn veel parallellen te vinden in hun oorsprong, betekenis, ambacht en meesterschap, om er een aantal te noemen. Met Royal Blue Tattoo komen deze twee onverwachte werelden samen in een verrassende expositie. Voor Royal Blue Tattoo heeft Henk Schiffmacher met de schilders van Royal Delft een aantal unieke kunstobjecten gemaakt waar de twee werelden elkaar letterlijk raken. De expositie wordt verder aangevuld met items en verhalen uit de omvangrijke collectie van Henk Schiffmacher.

Samenwerking

Door de samenwerking ontstaat opnieuw bewustwording over ambacht, symboliek en tradities, en komen verschillende doelgroepen met elkaar en met nieuwe werelden in contact. Royal Delft vanuit de wereld van het Delfts Blauw. De Schiffmacher Tattoo Heritage vanuit de wereld van de tattoo.

Inkt verbindt

Tatoeëerder en kunstenaar Henk Schiffmacher heeft in zijn leven niet alleen ontelbare kunstwerken gemaakt, hij heeft er wereldwijd ook tienduizenden verzameld. Bij elkaar gebracht uit pure nieuwsgierigheid en uit liefde en respect voor de tattoo als interculturele kunstvorm en communicatiemiddel. Met alle bijhorende verhalen en diepgaande kennis.

De expo is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Delft en in samenwerking met DelftsPeil en de Hartstichting.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!