Verbod op wegwerpplastic op evenementen en festivals in 2024Verbod op wegwerpplastic op evenementen en festivals in 2024
Back Back Nieuws

Verbod op wegwerpplastic op evenementen en festivals in 2024

01 april 2022

Vanaf 2024 zijn wegwerpbekers en -bestek niet meer toegestaan. Op kantoor, festivals en evenementen moet men herbruikbare borden of bekers gaan gebruiken. Dit geldt ook voor kartonnen koffiebekertjes met een laagje kunststof. Het verbod op de wegwerpplastics was eerder al aangekondigd, maar komt er nu definitief.

Single Use Plastics

De maatregelen passen binnen de Europese Single-Use Plastics-richtlijn. In alle Europese lidstaten zijn sinds 3 juli 2021 vanwege deze richtlijn maatregelen genomen om impact op het milieu te verminderen van de tien meest gevonden plastic wegwerpproducten op stranden, zoals plastic rietjes, plastic bestek en plastic roerstaafjes. Sinds 2017 is het ook verboden om plastic tasjes gratis te verstrekken.

Voorkomen van plastic soup

Alleen al in Nederland gooien we elke dag 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg, na eenmalig gebruik. Er is volgens Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) ‘een ommezwaai nodig van wegwerp naar hergebruik. Veel ondernemers zijn hier al goed mee bezig. Zo voorkomen we plastic soep, gaan we zorgvuldiger om met grondstoffen en laten we een schonere wereld achter.’

Verminderen afval evenementen

Woordvoerder Willem Westermann van de VVEM vertelt dat er binnen de evenementenbranche al langer wordt gewerkt aan het verminderen van plasticafval: ‘Sommige materialen kunnen op het festival zelf alweer worden gebruikt. De meeste andere materialen worden op het festival ingezameld om dan opnieuw te worden gebruikt, zoals allerlei soorten zachte plastic bekers. Dat levert extra werk en kosten op, maar het lijkt erop dat de bezoekers hier graag aan meewerken.’ Ook bij poppodia en -festivals staat duurzaamheid staat hoog in het vaandel.

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!