Back Back Nieuws

Veldeman Structure Solutions

31 mei 2006


Veldeman Tent Technology verandert van naam en heet vanaf nu Veldeman Structure Solutions. Het Breese bedrijf is een van de grote producenten van tijdelijke overdekkingen ter wereld. Naast de oorspronkelijke kernactiviteit – het verhuren van tenten – biedt Veldeman Structure Solutions momenteel totaaloplossingen aan voor iedereen die een tijdelijke of permanente structuur nodig heeft voor onder andere evenementen, beurzen, industriële opslagplaatsen, logistieke onderkomens, sporthallen, vliegtuigshelters.


Binnen die opzet heeft de business unit Sport & Leisure de laatste jaren een steile opgang gemaakt. Zij staat in voor het ontwerpen, produceren en plaatsen van tijdelijke of permanente sporthallen, tennishallen tot overdekte zwembaden en voetbalterreinen toe. De structuren van Veldeman Structure Solutions zijn gegeerd tot ver over de grenzen. Zo staan er bijvoorbeeld tot de verbeelding sprekende tennishallen in Ierland en Australië terwijl er in eigen land ook al een significant aantal tennis- en sporthallen gezet werd. Meer informatie over Veldeman Structure Solutions vind je trouwens op de splinternieuwe website www.veldemangroup.be


Hans Mertens (marketing manager): ‘De naam Veldeman Tent Technology was indertijd een juiste keuze omdat de firma gespecialiseerd was in het bouwen en vooral verhuren van tenten. Maar intussen is de kernactiviteit verschoven naar de productie van aluminium structuren die zowel een tijdelijk als een permanent karakter hebben. Met de overname van UFS uit de VS is die evolutie nog versneld. Momenteel bieden wij oplossingen voor iedereen die een tekort aan overdekte ruimte heeft, of het nu gaat om een logistiek probleem of om een overdekt zwembad, een tennishal, een vliegtuigshelter of een evenement, we kunnen iedereen uit de nood helpen. Wij ontwerpen, bouwen en plaatsen. En onze R&D afdeling is voortdurend in de weer om nieuwe, grotere, lichtere en praktischere modellen te ontwikkelen.’


Stef De Coninck is verantwoordelijk voor de afdeling Sport & Leisure en kan na vijf jaar werken tot de verbeelding sprekende resultaten voorleggen: ‘We ontwerpen, produceren en plaatsen sporthallen en overdekken zwembaden en zelfs voetbalvelden. Het merendeel van onze semi-tijdelijke en permanente structuren betreft echter tennishallen. Het laatste jaar hebben we drie opmerkelijke projecten gerealiseerd: voor tennisclub Chalet Radar uit Vloesberg bouwden we een tennishal die zowel geschikt is voor de zomer als voor de winter. ’s Winters is ze volledig afgesloten, maar toch makkelijk te verwarmen en in de zomer kunnen de zijwanden van 3,5 meter hoogte open gezet worden zodat de toeschouwers van buiten af kunnen kijken en er voldoende verluchting is voor de spelers, zodat er een ideaal spelcomfort wordt gecreëerd. De structuur in Vloesberg is een Polygone van 36 meter lang, een erg populair type in België.

In Dublin zette Veldeman voor Tennis Ireland een tennishal van 36 op 64 meter met vier binnenbanen. Stef De Coninck: ‘De Ierse tennisbond koos voor ons na een grondige studie van de internationale markt. Troeven waren de schuifgordijnen waardoor het buitengevoel in de tennishal kan worden binnengebracht, en de gecoate PVC van het zeildoek die ruimschoots licht doorlaat om ook zonder verlichting te kunnen spelen.’

Het grootste project werd echter gerealiseerd in het land waar alles groter en weidser is: Australië. In Canberra realiseerde het Breese bedrijf het TenFit-project waarbij een tennishal van 38 op 160 meter gebouwd werd.

De Coninck: ‘De hal telt negen binnenpleinen met in het midden een ruimte voor kleedkamers, douches, fitness ruimte en een cafetaria. Het geheel werd geproduceerd met het lokale klimaat in het achterhoofd: ’s winters is de hal perfect af te sluiten en te verwarmen. ’s Zomers, wanneer het in Australië makkelijk tot 45°C wordt, kunnen speciale ventilatieschachten in de dakstructuur opengezet worden zodat de warmte weg kan. De ventilatiekanalen zijn zodanig ontworpen dat ze geen regen binnenlaten.’


Over Veldeman Structure Solutions
Georges Veldeman nam in 1970 het tentenbedrijf van zijn vader Paul over en richtte zich aanvankelijk ook op de markt van braderieën en volksfeesten met eenvoudige tenten. Gaandeweg begon hij echter het product te verbeteren, te upgraden en alternatieve markten te zoeken. Het uitgangspunt was het creëren van tijdelijke maar kwaliteitsvolle onderkomens voor een zeer gevarieerde markt, gaande van kleine tenten voor familiefeesten tot grote, meerdere verdiepingen tellende onderkomens voor mega-sportevenementen als de Olympische Spelen, het Wereldkampioenschap voetbal en zeilraces om de wereld, grote culturele evenementen als Diamond Awards en de Proms, bedrijfsfeesten en logistieke oplossingen voor bedrijven, sportclubs en het militaire apparaat.

De naam Veldeman Tent Technology wordt ingevoerd in 1989 en geeft aan dat het tijdperk van de ‘gewone tent’ definitief voorbij is en dat tentbusiness ook hightech business geworden is. De R&D-afdeling van het Breese bedrijf is dan ook voortdurend in de weer om zowel de flexibiliteit als de sterkte, de snelheid van opbouwen en afbreken en de eenvoud van constructie te verhogen om de klanten nog beter te kunnen dienen. In 2002 ontwikkelde Veldeman Tent Technology onder andere een tent met een vrije overspanning van 50 tot 75 meter. In december 2003 bouwde de firma de tijdelijke onderkomens voor de Eurotop van Laken.

In 2004 werd het Amerikaanse bedrijf UFS overgenomen. Via de overname van deze VS-partner stelde Veldeman zijn activiteiten in de VS veilig. Ze bouwen er grote tijdelijke structuren voor onder andere klanten in Las Vegas en hebben een contract met het Amerikaanse leger voor het produceren van vliegtuigshelters.

In 2006 verandert de naam Veldeman Tent Technology opnieuw, nu in Veldeman Structure Solutions om aan te geven dat men niet alleen meer met tenten, maar met totaaloplossingen voor overdekkingen bezig is.


Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!