24 juli 2015

Veilig drinkwater een garantie op events en festivals?

Rubrieken

Welcome to the Future festival eerste ‘Veilig Drinkwater Locatie’ van Nederland, na initiatief van MTD voor Kiwa-keurmerk

De garantie spreekt niet voor zich
Tijdens een festival ga je even naar het toilet om vervolgens je handen te wassen bij de wasbakken. Goh, denk je, ik heb wel trek in een slok water en je zet je mond aan de straal. STOP! Het lijkt namelijk zo vanzelfsprekend dat je altijd en overal veilig drinkwater hebt, maar niets is minder waar. De garantie spreekt namelijk niet voor zich. Men staat er nauwelijks bij stil dat een festival of een evenement vaak een uit de klei getrokken dorp is en dat het er tijdelijk staat. Voorzieningen als schoon drinkwater zijn dan niet altijd aan de orde. Maar, vanaf vandaag kunnen we er zeker van zijn dat we schoon en veilig water kunnen nuttigen bij festivals en evenementen met het keurmerk: ‘Veilig Drinkwater Locatie’.

What’s in a name?
Waar kan de presentatie van het keurmerk beter plaatsvinden dan bij een festival genaamd Welcome to the Future? Juist, dat dacht waterinstallateur MTD ook. Het Brabantse bedrijf is wereldwijd marktleider en bovendien initiatiefnemer van het Nederlandse keurmerk. Karen de Jong, PR & communicatie medewerker bij MTD: ‘Wij wilden de presentatie graag hier doen vanwege de naam Welcome to the Future; naar de toekomst kijkend en passend bij de organisatie van Welcome to the Future, dat een goed en duurzaam hart heeft. Daarbij opgeteld: het festival staat altijd open voor nieuwe dingen, vooral op het gebied van sustainability.’

Persmoment aan de vooravond van groots festival
En zo stonden we vanmorgen met onze gele gevarenhesjes aan en met de voeten in de klei op het terrein van Welcome to the Future (WTTF) voor het persmoment. Tractors en heftrucks reden af en aan en overal stonden bakken met stroomkabels, hekken, decorstukken en ook de rennende mensen verrieden duidelijk dat we aan de vooravond van een groots evenement staan. Morgen gaat het los op het terrein van 2 bij 1 kilometer met 22.000 verwachte bezoekers. De zevende editie van WTTF is een feit.* Ook een feit: al vijf jaar stelt de organisatie drinkwater beschikbaar aan haar publiek. Met vier tappunten (leuke en opvallende Tap Waterbarren) die vanaf nu het predicaat ‘veilig drinkwater’ hebben. Zo zal er morgen 80 tot 100 duizend liter schoon drinkwater genuttigd en gebruikt (spoelwater, behalve voor de toiletten) worden.

* Helaas bleek dit niet het geval te zijn, en gooide het Nederlandse onstuimige weer roet in het eten. Het festival viel letterlijk – hoe toepasselijk – in het water vanwege ‘code rood’. De organisatie zei de veiligheid van bezoekers, artiesten en de crew niet te kunnen garanderen en cancelde het evenement.

Waterinfrastructuur op evenementen
Evenementen worden vaak georganiseerd op terreinen waar geen infrastructuur ligt. Van tekenplan tot laatste watermonster, er zijn veel handelingen nodig om een goede waterinfrastructuur aan te leggen dat drinkwater tot het tappunt levert. Het keurmerk waarborgt de kwaliteit van de tijdelijke drinkwaterinstallatie door zowel het werkproces van de installateur als de aangelegde waterinfrastructuur te controleren, van begin- tot tappunt.

Veiligheid waarborgen, samen met Kiwa
Hans Verhoeven, directeur van MTD: ‘We zien dat evenementen steeds vaker gratis drinkbaar kraanwater aanbieden. MTD ondersteunt deze ontwikkeling, maar we vinden het belangrijk dat de veiligheid van het water gewaarborgd kan worden. Deze problematiek hebben we voorgelegd aan Kiwa, die deze gedachte deelt. Kiwa heeft daarom, in samenspraak met een daarvoor aangestelde technische adviescommissie, een beoordelingsrichtlijn opgesteld.’ De richtlijn focust zich op de uitvoering van het proces door bedrijven die tijdelijke drinkwaterinstallaties ontwerpen, aanleggen, in gebruik stellen en beheren.

Katalysator voor meerdere evenementen en festivals
Verhoeven: ‘Uiteindelijk zijn wij als leveranciers continu bezig om een professionaliteitsslag te maken. Je ziet al initiatieven ten aanzien van tenten, beveiliging en techniek, maar water is altijd een beetje onderbelicht. Er zijn ook mensen die zeggen: ‘Er is al veilig water!’ Ja, dat klopt, maar die garantie stopt in de straat. Uiteindelijk moeten er nog allerlei leidingen gelegd worden – soms wel tien tot twintig kilometer extra. Door dit keurmerk kunnen we garanderen dat het ook veilig uit de tap komt. En het is niet alleen zo dat we het keuren ten aanzien van het drinkwater, maar we testen al het water! Ook bij evenementen met keukens die met waterdamp te maken hebben controleren we op legionella bijvoorbeeld. Denk aan de Florabeurs waar in Bovenkarspel zoveel slachtoffers vielen: dat mag nooit meer gebeuren. De bezoeker moet weten dat hij veilig door een keuken kan lopen, veilig drinkwater heeft. En daar werken wij heel hard aan! Daarom ben ik ook zo blij met deze lancering. Ik hoop dat het een katalysator is naar meerdere evenementen. Dan kunnen bezoekers bij de ingang al zien: hier kan ik veilig water drinken!

Een eer
Richard Meijburg, divisiedirecteur Kiwa: ‘Ja, wij zijn heel blij met het initiatief van MTD om zo’n tijdelijke drinkwaterinstallatie op locatie door een onafhankelijke kennisinstelling te laten beoordelen. Het is dan ook een eer om het predicaat te mogen overhandigen aan de eerste ‘Veilig Drinkwater Locatie’ Welcome to the Future.’

En zo geschiedde: Het predicaat werd enthousiast ontvangen door ID&T waarna alle genodigden proostten op het nieuwe keurmerk met, hoe kan het ook anders, een flesje schoon en veilig drinkwater!

Keurmerk aanvragen?
Waterinstallateurs van tijdelijke locaties die volledig voldoen aan de nieuwe Kiwa beoordelingsrichtlijn voor tijdelijke drinkwaterinstallaties kunnen vanaf nu het onafhankelijke keurmerk aanvragen: www.kiwa.nl.