Vanaf 30 juni mag elk evenement doorgaan, met toegangstesten!Vanaf 30 juni mag elk evenement doorgaan, met toegangstesten!
Back Back Nieuws

Vanaf 30 juni mag elk evenement doorgaan, met toegangstesten!

11 juni 2021

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) heeft bekendgemaakt dat vanaf 30 juni evenementen met 100% capaciteit mogen plaatsvinden op voorwaarde van toegangstesten.

Vanaf 30 juni zijn evenementen toegestaan waar een capaciteit van 100% mogelijk is en waar bezoekers geen afstand van anderhalve meter hoeven aan te houden. Het gaat om evenementen waarvoor een toegangsbewijs nodig is. Bezoekers moeten zich laten testen of een vaccinatiebewijs hebben. De coronatest die toegang biedt, mag maximaal 40 uur oud zijn. Ook de 1,5 meter afstand kan vanaf 30 juni worden losgelaten tijdens het evenement. Het kabinet heeft op basis van de onderzoeksresultaten van Fieldlab Evenementen besloten om de routekaart hiervoor aan te passen. Meerdaagse evenementen met overnachting(en) zijn vanaf eind juli ook weer mogelijk. Daarbij gelden extra voorwaarden zoals tussentijds testen. Het kabinet wil om de verruiming naar 100% van de bezoekerscapaciteit en het loslaten van de 1,5 meter bij inzet van toegangsbewijzen vanaf stap 4 ook voor andere sectoren zoals de horeca, culturele instellingen en professionele sportwedstrijden te laten gelden.

Meerdaagse evenementen vanaf 29 juli

De eerste 4 weken, tot 28 juli, zijn evenementen van maximaal 24 uur mogelijk. Er geldt een maximum van 25.000 bezoekers per dag. Een overnachting is toegestaan als dat binnen het tijdvak van 24 uur valt. Na vier weken, als er nog meer mensen zijn gevaccineerd en de besmettingscijfers naar verwachting verder zijn gedaald, vervallen deze beperkingen en zijn meerdaagse evenementen met overnachting(en) ook weer mogelijk. Met de huidige planning is dit vanaf 29 juli. Het RIVM adviseert wel om bij meerdaagse evenementen niet alleen vooraf maar ook tussentijds te testen. Het kabinet is met de sector in gesprek over een mogelijke praktische invulling hiervan.

Keizer blij met aanpassing routekaart

Keizer schrijft de aanpassingen aan de routekaart toe aan Fieldlab Evenementen. 'Het is geweldig nieuws dat evenementen zoals festivals en concerten dankzij het harde werk van Fieldlab Evenementen snel weer mogelijk worden', aldus de staatssecretaris. 'De inzichten die de Fieldlab organisatie heeft opgedaan gebruiken we nu om de Routekaart aan te passen. Ben je gevaccineerd, negatief getest of hersteld van corona, dan kun je weer naar een festival of concert zoals vroeger.'

Kabinet overweegt einde beperking evenementen met gasten zonder kaartje

Tot slot beziet het kabinet bij de besluitvorming over stap 4 of het op basis van de besmettingscijfers verantwoord is om zonder toegangsbewijzen niet langer een absoluut maximum aantal personen per ruimte of zaal te hanteren. Dan zou vanaf stap 4 een maximale capaciteit van 100% van de capaciteit op 1,5 meter gelden, in plaats van het maximum van 100 personen dat nu nog in de routekaart is opgenomen. Daarmee komt het kabinet met name tegemoet aan locaties met capaciteit op 1,5 meter die (veel) hoger is dan honderd personen.

Kabinet wijst op drukte voor hulpdiensten

Tijdens de coronacrisis hebben volgens het kabinet de politie en hulpdiensten fors extra inzet moeten plegen. De komende periode moet er ruimte zijn voor training, opleidingen en verlof. Dat betekent dat nu de samenleving heropent verstandig moet worden omgegaan met de beschikbare capaciteit van politie en hulpdiensten. Burgemeesters, Openbaar Ministerie en politie zullen scherpe afwegingen maken als het gaat om de inzet van politie en hulpdiensten bij evenementen.

Bron: nu.nl

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!