Vanaf 1 juli mogelijk weer evenementenVanaf 1 juli mogelijk weer evenementen
Back Back Nieuws

Vanaf 1 juli mogelijk weer evenementen

19 maart 2021

Hoopvol nieuws aan het begin van het weekend: organisatoren van concerten, festivals, sportwedstrijden en congressen kunnen weer beginnen met het plannen van hun evenementen na 1 juli, zegt het demissionaire kabinet. Mochten organisatoren door coronamaatregelen toch evenementen moeten annuleren, dan krijgen de organisatoren een soort annuleringssubsidie van de overheid.

De organisaties krijgen dan 80 procent van de gemaakte kosten terug als gift terwijl de rest van het bedrag wordt uitgekeerd als lening. Voor de regeling is 385 miljoen euro gereserveerd. De regeling geldt voor evenementen tot 31 december. Evenementen die vorig of dit jaar al in gang waren gezet, vallen onder deze regeling als zij verplaatst worden naar een datum na 1 juli.

Positieve ervaringen

Het kabinet verwacht dat er vanaf die datum meer mogelijk is, al blijft het onzeker. Naar verwachting is in juli iedereen vanaf 18 jaar ingeënt of heeft een eerste prik gehad. Ook de positieve ervaringen met de zogenoemde fieldlabs, zoals een dancefeest in Ziggo Dome, zijn voor het kabinet aanleiding met deze regeling te komen.

Perspectief

Door de coronacrisis en de geldende maatregelen konden in 2020 de meeste evenementen niet doorgaan. De annuleringskosten werden in veel gevallen gedekt door een annuleringsverzekering. Inmiddels hebben verzekeraars deze optie uit hun annuleringspolissen geschrapt. Demissionair minister Van Engelshoven van Cultuur: ‘In mijn gesprekken met vertegenwoordigers van de festivalbranche kwam vooral naar voren dat ze perspectief nodig hebben om te kunnen starten met organiseren. Deze regeling biedt ze die zekerheid.’

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!