Smaak Karavaan
15 mei 2025

Van SRV-wagen tot streamliner: Dé Smaak Karavaan serveert sfeer en smaak

Door Mahlee Plekker

Rubrieken

‘Onze opdrachtgevers vroegen regelmatig naar foodtrucks en een festivalsfeertje’, vertelt Johan Meurs, Teamleider Horeca van het Nederlands Openluchtmuseum. Met het foodconcept Dé Smaak Karavaan heeft het Nederlands Openluchtmuseum daar ruim gehoor aan gegeven: lekker buiten, superflexibel, passend bij het museum als decor én geschikt voor grote gezelschappen en zakelijke gasten. Samen met Anne Salden, Projectmanager Events, vertelt hij over het flexibele horecaconcept dat grote groepen verwent én ontzorgt.

Pokébowls uit een SRV-wagen, een AGV’tje uit een oude militaire veldkeuken en kleurrijke gerechtjes uit een foodtruck en een omgetoverde streamliner, Dé Smaak Karavaan is een visueel en culinair feestje. In het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem draait het niet alleen om historie, maar ook om beleving. Met Dé Smaak Karavaan wordt die beleving sinds vorig jaar naar een hoger niveau getild. 

Ontspannen festivalsfeertje

‘We merkten dat er steeds meer vraag kwam naar originele en laagdrempelige foodconcepten, ook vanuit de zakelijke markt’, vertelt Anne. ‘Daarop hebben we dit flexibele format ontwikkeld, dat perfect past bij de sfeer van het museum.’ Het picknickplein voor Loods Goes, compleet met stretchtent en bar, is de perfecte plek voor de foodtrucks van Dé Smaak Karavaan. ‘Op deze ruime buitenlocatie ontstaat vanzelf een ontspannen festivalsfeertje’, vertelt Johan. ‘Het voelt voor de gasten een beetje alsof ze naar een foodtruckfestival gaan, maar dan de zakelijke variant met collega’s.’

Flexibel en schaalbaar

Door de flexibiliteit van het concept van Dé Smaak Karavaan kan het team van het Nederlands Openluchtmuseum tot wel 1500 personen bedienen. ‘Juist voor grote gezelschappen werkt dit concept ideaal, we houden een ondergrens van 200 personen aan’, vertelt Johan. Het concept is plug and play. De trucks gaan open en we draaien. Dat maakt het schaalbaar, efficiënt en aantrekkelijk voor opdrachtgevers. Maar het blijft ambachtelijk en met aandacht gemaakt. We bereiden alles zoveel mogelijk met lokale ingrediënten en producten uit het seizoen, waarvan een deel zelfs van het museumterrein komt.’

Voor ieder wat wils en met een eigentijdse twist

Standaard worden er tijdens Dé Smaak Karavaan vier verschillende gerechten geserveerd. ‘Uiteraard geven we alles een eigentijdse twist en zorgen we dat er van alle gerechten altijd een vlees-, vis- of vegavariant is. Zo is er voor ieder wat wils’, vertelt Anne. Johan vult aan: ‘Uitbreiden of aanpassen is altijd bespreekbaar. Friet erbij? Een kindermenu? Of een hamburger in plaats van een hotdog? Geen probleem! Maar ervaring leert ons ook dat opdrachtgevers het heel prettig vinden dat er al keuzes gemaakt zijn. We blijven dicht bij onszelf én onze gasten’, zegt Johan.

Linkje met het doel van jouw event

Zakelijk event of bedrijfsfamiliedag, hoewel het concept pas vorig jaar is uitgerold, werkt het fantastisch. ‘Qua setting denken we uiteraard graag met onze opdrachtgevers mee’, vertelt Anne. ‘We kunnen het picknickplein ombouwen tot een echt festival, met activiteiten, aankleding en sfeer. Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld een mooi event met 800 gasten dat op deze manier perfect tot zijn recht kwam.’ Uiteraard kunnen opdrachtgevers ook zelf een programma vormgeven rondom Dé Smaak Karavaan, waardoor er bijvoorbeeld een informeel congrestival ontstaat. Anne: ‘Binnen het museum is er altijd wel een linkje te vinden, passend bij het doel van jouw bijeenkomst!’

Foto’s: Linde Berends