Een lang verhaal kort. De geschiedenis van Van Oys Maastricht Retreat in Eijsden-Margraten, op een steenworp van het centrum van Maastricht, gaat terug tot begin 13de eeuw. Het kasteel dankt zijn naam aan het riddergeslacht Van Oys en veranderde in de loop der jaren meerdere keren van eigenaar, een laatste keer in 2005. De Maastrichtse ondernemer Michel Maes nam er een tijdlang zijn intrek maar besliste in overleg met zijn broer en mede-eigenaar Leon het kasteel een nieuwe bestemming te geven. Oorspronkelijk hadden zij een 4-sterrenhotel in gedachte maar na een grondige evaluatie van de toekomstmogelijkheden opteerden zij voor een ‘5-sterren Superior’ classificatie, de hoogste officieel erkende hotelrating. Van Oys Maastricht Retreat werd ook lid van The Leading Hotels of the World (LHW), met 400 luxehotels in meer dan 80 landen de meest prestigieuze hotelorganisatie ter wereld.
Uniek duurzaamheidsproject
De transformatie van kasteel naar luxehotel, inclusief nieuwbouw en aanleg van een nieuw kasteelpark, is in een recordtijd gerealiseerd. Voor de eigenaars is een droom in vervulling gegaan. Hun geesteskind is geënt op het gedachtegoed van de Cittaslow-beweging van Paolo Saturnini. De oud-burgemeester van het Italiaanse Greve vond inspiratie in de oorsprong der dingen en distilleerde hier een filosofie uit.
Cittaslow streeft naar een duurzame samenleving met een krachtige sociale onderbouw in een kwalitatief hoogwaardige omgeving. Waarden als authenticiteit en identiteit, cultuurhistorie, tijd en aandacht voor elkaar, warme gastvrijheid en respect voor de natuur vormen de rode draad doorheen het verhaal. Van Oys Maastricht Retreat vervult op die manier nog een andere droom van Michel en Leon Maes. Die bestaat erin het lokale geluksgevoel dat het bourgondische Zuid-Limburgse Heuvelland uitstraalt met zoveel mogelijk mensen te kunnen delen.
‘Wij willen iets teruggeven aan de regio waar wij geboren en getogen zijn én waar wij succesvol zakendoen. Hier voelen wij ons thuis! Dat thuisgevoel willen wij overbrengen op de mensen in de regio maar ook op onze gasten.’
Lees hier het volledige persbericht.