Back Back Nieuws

Van der Maarel Sfeermeesters verzorgt thematische aankleding Nationale Herdenking MH17

18 november 2014
In Amsterdam RAI vond maandag 10 november de herdenking plaats van de ramp met vlucht MH17, die op 17 juli jl. boven de Oekraïne werd neergehaald. Als uiting van respect voor de 298 slachtoffers, en als blijk van medeleven met de nabestaanden, was er een nationale herdenkingsbijeenkomst die live werd uitgezonden door de NOS. In Amsterdam RAI werden met name de nabestaanden ontvangen, en daarnaast direct betrokkenen bij de ramp, politici, bestuurders en hoogwaardigheidsbekleders, waaronder Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima en andere leden van het koninklijk huis.

Leegte
De decoratie van de ontvangstruimtes en het podium van de plechtigheid is thematisch vormgegeven door Van der Maarel Sfeermeesters uit Rijswijk, specialist in het creëren van totaalbeleving van events. Cees van der Maarel, directeur Van der Maarel Sfeermeesters: ‘Het is een eer om een gelegenheid als deze te mogen begeleiden met de juiste sfeerdecoratie, maar ook een heel gevoelige en kritische uitdaging. We kozen voor een kleurrijk en gevarieerd palet aan bloemen om optimisme en kracht uit te stralen. Hiermee, en met kaarsen, een afgewogen lichtontwerp en meubilair en stoffering in ronde vormen werd van de RAI een warme, sfeervolle , geborgen en zeer persoonlijke omgeving gemaakt.’

‘Samen met sparringpartner Paul Pennock / Oil wilde ik het plan inhoudelijk meer lading meegeven’, vertelt Cees van der Maarel. Pennock: ‘Het bestuderen van de gevolgen van de ramp riep een beeld op van overweldigende leegte. Het gat dat geslagen is door het ongeluk zal voor een ieder anders zijn, maar 'leegte' is hier een universele emotie. We wilden de nabestaanden het gevoel mee te geven dat deze dag een bijdrage zou kunnen zijn om de ontstane leegte te vullen. Op diverse plekken waren grote kaders geplaatst, die de leegte symboliseerden.’ Van der Maarel: ‘We vulden de 'leegtes' met bloemen, een heel symbolische steun in de rug voor de nabestaanden. De kracht van de natuur staat voor levenskracht, voor doorgeven en overleven.’

Bijdrage
Omdat de herdenking ontwikkeld is voor en met de nabestaanden zelf, kregen ook zij de gelegenheid om zelf een bijdrage te leveren in het kader van het thema. Op twee grote wanden stonden de namen van de 298 slachtoffers, omgeven door duizenden gaatjes. Die konden door de genodigden worden gevuld met een rijke schakering aan kleurige bloemen.

Het concept van 'het vullen van de leegte' is ook terug te vinden in het decor dat in het midden van de herdenkingsplechtigheid komt te staan: in een rond podium waren drie grote 'leegtes' gemaakt. Tussen de leegtes stonden 298 kaarsen, omringd door een veld van bloemen. Kinderen zetten bij het begin van de herdenking vele felgekleurde bloemen in het veld, en ook in de grote gaten, als kleine, mooie 'bouwstenen voor het vullen van de leegte'.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!