Back Back Nieuws

Utrechts filmtheater Louis Hartlooper Complex bestaat tien jaar

04 juli 2014
Politiebureau Tolsteeg werd ruim tien jaar geleden op eigen kracht omgetoverd tot een filmhuis, door cultureel ondernemer en regisseur Jos Stelling. Begin september 2004 opende de zoon van de beroemde filmexplicateur (1864 - 1922) uit de tijd van de stomme film met dezelfde naam: Louis Hartlooper, de spraakmakende nieuwe culturele ontmoetingsplaats in het dominante Rijksmonument aan het Ledig Erf. Om haar publiek te bedanken, organiseert het filmtheater van maandag 21 tot en met vrijdag 25 juli een publieksweek met onder meer een talkshow met ‘zomergast’ Jos Stelling, een filmquiz, openluchtvertoning op het plein en voorstellingen van de tien meest succesvolle films van de afgelopen tien jaar.

Na tien jaar strijd, evenementen, filmfestivals, cursussen en boeiende ontmoetingen, is het Louis Hartlooper Complex niet meer weg te denken uit het Utrechtse culturele leven. Vrij Nederland riep het Louis Hartlooper Complex destijds uit tot beste filmhuis van Nederland en Bouwfonds kende het theater een eervolle prijs toe voor het best gerenoveerde monument van Nederland. ‘Na ruim 1.500 filmtitels, 300.000 cappuccino’s en meer dan twee miljoen bezoekers, vinden we het tijd om dit te vieren en hopen we met Utrecht de feeststemming te kunnen delen’, laat Jos Stelling weten.

In gesprek met Jos Stelling
De trotse eigenaar van het theater is eregast in een talkshow op de openingsavond, ondersteund door muziek- en filmfragmenten en onder leiding van filmcriticus Constant Hoogenbosch. Zijn liefde voor film en muziek voeren de boventoon van de gesprekken, maar ook zal het gaan over wat het Louis Hartlooper Complex betekent voor Stelling en voor de stad Utrecht. Wat was aanvankelijk zijn visie en heeft hij deze in de loop der jaren moeten bijstellen? Wat is zijn werkwijze op de filmset en hoe verhoudt zich dat tot regisseur zijn van het filmtheater?

Eenmalige terugkeer LAFF
Speciaal voor het tienjarige bestaan, slaan Louis Hartlooper Complex en het Latin American Film Festival (LAFF, 2004 - 2013) opnieuw de handen ineen en organiseren een openluchtvertoning op het plein Ledig Erf. De filmkeuze is gevallen op de Chileense film Gloria uit 2013 van regisseur Sebastián Lelio, die zich voor zijn schitterende vierde film verdiepte in het liefdesleven van een alleenstaande Chileense vrouw van achtenvijftig. Een toepasselijke titel voor het jubileum, aangezien Gloria Swanson (1899 – 1983) - stomme film actrice, model en onder meer bekend van de klassieker Sunset Boulevard (1950) - net als explicateur Louis Hartlooper stijlicoon is voor het filmtheater.

Ode aan het personeel
De hele maand juli is een expositie van zeven prachtige portretten van LHC-medewerkers te zien in het Café, naar een initiatief van fotograaf Patrick van der Sande. Sobere, eenvoudige lichtvoering is kenmerkend voor zijn fotografie. Over het Louis Hartlooper Complex zei hij: ‘Het monumentale gebouw heeft een aangename menselijke maat, de filmprogrammering is sympathiek, er wordt Straffe Hendrik geschonken en de bio-bitterballen mogen er ook zijn. Maar waar het om draait is het Personeel. Echt heel goed. Dat maak je niet vaak mee. Dat zorgt ervoor dat het er zo aangenaam toeven is.’

Louis Hartlooper Complex
Naar de film, een hapje eten en drinken of zomaar een gezellige avond. Het Utrechtse Louis Hartlooper Complex is een bruisende culturele ontmoetingsplaats; bekend door de eigenzinnige filmprogrammering, het afwisselende culturele aanbod en de sfeervolle ambiance. Naast vier filmzalen beschikt het filmtheater over een gezellige bar, salon, café, diverse vergaderzalen en een aangenaam terras.

In 2004 werd politiebureau Tolsteeg op eigen kracht omgetoverd tot het Louis Hartlooper Complex zoals we dat nu kennen. Het theater dankt haar naam aan Louis Hartlooper (1864 - 1922), een van de beroemdste explicateurs van Nederland uit de tijd van de stomme film. Explicateurs waren in die tijd lokale beroemdheden, 'bioscoopsterren' die in de gloriedagen meer publiek trokken dan de film. Ze verklaarden de zwijgende filmbeelden in woord en gebaar en kregen applaus, cadeautjes en bloemen van het publiek.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!