Back Back Nieuws

Utrecht verstevigt internationale wetenschappelijke positie

13 juli 2012
Utrecht heeft het bid voor de ‘Annual Congress of the Association of European Schools of Planning 2014’ gewonnen. De organisatoren van dit vijfdaagse congres verwachten straks zo’n 700 à 800 deelnemers te verwelkomen. AESOP 2014 levert de stad Utrecht ruim een miljoen euro op. Hiermee verstevigt Utrecht haar internationale wetenschappelijke imago en bouwt wederom haar positie als (internationale) congresstad verder uit.

Spatial Planning
Het internationale wetenschappelijke congres vindt plaats van 9 tot 14 juli 2014 en wordt georganiseerd door de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht, in nauwe samenwerking met de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft en de Universiteit van Gent. Thema van het congres is ‘Spatial Planning: from Control to Co-evolution’. Het congres wordt enthousiast ondersteund en warm verwelkomd door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Initiator van het congres, professor Luuk Boelens vertelt enthousiast: ‘De samenwerking met de Technische Universiteit Delft en die van Gent is bijzonder hecht. Bovendien ontving AESOP het voorgestelde thema – New Planning: from Control to Co-evolution – zeer enthousiast. Het geeft iets weer van de vernieuwingsslag die we momenteel doormaken, waarbij we meer samen met, in plaats van voor de bewoners en bedrijven ruimtelijk plannen.’

Bidprocedure
De bidprocedure en de logistieke organisatie van het congres liggen in handen van Congrex Holland, Professional Congress Organizer (PCO) en partner van het Utrecht Convention Bureau (UCB). Het UCB leverde een bijdrage met informatievoorziening voor het bidboek en het inzetten van het Stimuleringsfonds. Dit fonds voorziet initiatiefnemers van internationale associatiecongressen onder bepaalde voorwaarden in een financiële bijdrage in de congreskosten, en is hierdoor een extra stimulans om voor Utrecht te kiezen. De Domstad won in de bidprocedure van de Duitse stad Dortmund.

Stad van kennis en cultuur
Utrecht is gekozen vanwege haar uitmuntende ligging, de internationale oriëntatie van wetenschap en cultuurhistorie en vooral ook vanwege de kleinschaligheid en directe nabijheid van de venues in de binnenstad. Tijdens de bidprocedure werd daarom ook de vraag gesteld of de deelnemers een fiets kunnen gebruiken in plaats van het geplande vervoer per bus. Professor Luuk Boelens was het hier volledig mee eens, zeker vanwege de duurzaamheid die AESOP ook wil uitstralen. Voor de organisatoren is het een extra uitdaging om voor 800 fietsen te zorgen. Boelens: 'Utrecht heeft als congreslocatie echt iets te bieden. De Domstad, met haar wetenschappelijke karakter, is uitstekend te bereiken. Bovendien zijn ook de afstanden binnen de compacte stad klein en ideaal om straks hopelijk fietsend af te leggen.' Voor het vijfdaagse congres worden zo’n 700 tot 800 bezoekers uit de hele wereld verwacht. Het congres wordt in 2014 voor de 28e keer gehouden. Het eerste congres vond in 1987 plaats, in Amsterdam en had toen circa 70 bezoekers.

Foto: De (mede)organisatoren van AESOP 2014, v.l.n.r.: Jarno de Boer (Congrex), Tejo Spit (UU), Vincent Nadin (TU Delft), Luuk Boelens (UU), Monique André de la Porte (UCB) en Rob Eskes (Congrex)’ (foto: Toerisme Utrecht)

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!