Urban Future viert een decennium aan inspirerende bijeenkomsten Urban Future viert een decennium aan inspirerende bijeenkomsten
Back Back Nieuws

Urban Future viert een decennium aan inspirerende bijeenkomsten

06 juni 2024

Urban Future, het baanbrekende platform voor stedelijke duurzaamheid en jaarlijkse bijeenkomst van de zogenaamde ‘CityChangers’, trapte hun tienjarig jubileumeditie in Rotterdam af met een dag boordevol inspiratie en oprechte verhalen over ‘making change happen’. Ongeveer 2.000 aanwezigen uit meer dan 50 landen en meer dan 300 steden – samen met 77 burgemeesters en loco-burgemeesters en 275 sprekers – duiken tijdens de eerste twee dagen van het evenement in 70 sessies.

Leren van Rotterdam

De loco-burgemeester van Rotterdam, Chantal Zeegers, stond centraal om de reis van de stad naar duurzaamheid te delen. Zeegers benadrukte het enthousiasme van Rotterdam om Urban Future te organiseren en lichtte de ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen van de stad toe, terwijl ze de uitdagingen erkende die inherent zijn aan een dergelijke transitie. ‘Een stad aanpassen aan het veranderende klimaat is niet eenvoudig. We moeten betrokken zijn, mensen in hun kracht zetten. We moeten Rotterdammers stimuleren, helpen en inspireren om de leiders van hun eigen verandering te worden’, aldus Zeegers, die de veerkracht van de stad in het licht van de uitdagingen op milieugebied samenvat. De stad loopt voorop op het gebied van innovatieve manieren van watermanagement. Een feit dat bleek uit speciale excursies voor burgemeesters en stadsvertegenwoordigers.

De rol van steden in klimaatadaptatie

CEO en medeoprichter Gerald Babel-Sutter reflecteerde op de evolutie van stedelijke duurzaamheid in het afgelopen decennium. Door aan te geven dat steden cruciaal zijn bij het vormgeven van klimaatbeslissingen, vooral nu nationale regeringen een stap terug doen, onderstreepte Babel-Sutter de cruciale rol van steden bij het aanpakken van klimaatgerelateerde problemen zoals droogtes of – zoals momenteel in Duitsland gebeurt – verwoestende overstromingen. ‘Steden staan veel dichter bij hun inwoners en dichter bij de problemen die ontstaan als gevolg van de klimaatverandering’, aldus Babel-Sutter.

Nieuwe generatie aan changemakers

De welkomstceremonie werd gepresenteerd door Elina Rotaru, ambassadeur van het Klimaatpact, die het belang onderstreepte van het betrekken van jonge stemmen bij de CityChangers-beweging. Via haar project gericht op duurzaamheidseducatie voor kinderen liet Rotaru de transformerende impact zien van initiatieven van onderop bij het voeden van de volgende generatie stedelijke leiders.

Field trips

De derde en laatste dag van #UF24 staat in het teken van Field Trips. Duizenden aanwezigen ontdekken de specifieke duurzaamheidsverhalen van Rotterdam in ruim 30 zeer uiteenlopende reizen.

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!