Back Back Nieuws

'Unplug de Dag' moet burnout percentage verminderen onder Young Professionals

01 juni 2015
Mede door de toenemende informatiesnelheid en hoeveelheid aan keuzes ervaren teveel mensen stress. YSE, 1 dag offline en Ygenwijs zien het aantal burn-outs onder Young Professionals in Nederland toenemen. Daar maken zij zich zorgen over. Daarom organiseerden zij Unplug de Dag. Tijdens deze dag hebben 150 Young Professionals en leidinggevenden van organisaties als ABN AMRO, Achmea, Philips, Unilever en Van Lanschot een eerste stap gezet naar 100% werkgeluk. Naast workshops en trainingen stond onder andere André Platteel van Your Lab op het podium en hij deelde zijn visie en expertise.

0% burn-out en 100% werkgeluk
‘Toen wij vorig jaar in een brief van Lodewijk Asscher lazen dat hij alles op alles zette om het thema werkstress bespreekbaar te maken, hebben we gezamenlijk de handschoen opgepakt. Wij vinden namelijk dat het niet alleen bespreekbaar moet worden gemaakt, maar dat organisaties en medewerkers zelf de verantwoordelijkheid hebben om actief aan de slag te gaan om burn-outs te voorkomen’, vertelt Simon Klop van YSE. De deelnemers van Unplug de Dag zijn deze reis gestart naar 0% burn-out en 100% werkgeluk binnen Nederlandse organisaties. Zij hebben deelgenomen aan één van de negen deelsessies die betrekking hebben op het voorkomen van werkstress en het nastreven van 100% werkgeluk. In de deelsessies is onder andere aandacht besteed aan ‘energie management’, ‘mindfulness’ en ‘jobcrafting’.

Hoe kan het burn-out percentage in jouw organisatie omlaag? 
» Zorg voor juiste voorlichting aan medewerkers. Burn-out is niet per se een psychische klacht, het uit zich juist vaak lichamelijk;
» Reguleer zaken als 1x per maand telefoon en computer uit. Doe bijvoorbeeld mee aan het ‘We Quit Mail’ initiatief en ga vaker offline. Dit zorgt ervoor dat werknemers ook ‘uit’ staan en even niet bezig zijn met informatie verwerken.
» Stimuleer sport, spel en feest. Creëer hiervoor ruimtes in en om kantoor. Inspannen als het moet, ontspannen als het kan.
» Zet werknemers in op datgene waar zij individueel aan willen bijdragen. Denk vanuit talenten en kwaliteiten in plaats van ouderwetse functieprofielen of ‘up-or-out’ systemen.
» Laat de controle los en werk op basis van vertrouwen. Urenregistratie? Maximaal aantal vakantiedagen? Targets? Dat kan allemaal overboord. Ga uit van de intrinsieke motivatie en vertrouw op persoonlijke zingeving van werknemers.
» Ga van Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP) naar Passie, Energie en Plezier (PEP) gesprekken. Laat de onderwerpen ‘stressbeleving’ en ‘drijfveren’ onderdeel zijn van de peoplemanagement gesprekken. Hoe scoren werknemers op werkgeluk?

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!