Unieke kunstexpositie in Hotel Bergse BossenUnieke kunstexpositie in Hotel Bergse Bossen
Back Back Nieuws

Unieke kunstexpositie in Hotel Bergse Bossen

08 december 2017

Voor het eerst sinds jaren is er geen traditioneel kerst- of wintercircus in de wijde omtrek van Utrecht.. Maar Hotel Bergse Bossen in Driebergen biedt wel een heel bijzonder en nooit eerder vertoond alternatief. Zij stelde namelijk een unieke kunstexpositie samen, met als thema 'The Art of Circus'. Twintig kleurrijke werken uit Karel Appels beroemde Circusserie vormen een bijzonder contrast en tegelijkertijd ook een fascinerende eenheid met de zwart-wit werken van fotografe Vera Claessen. Haar 'Portraits of Contemporary Circus' bestaat uit een prachtige serie portretten van hedendaagse, internationale circusartiesten. Van 2 december 2017 tot 1 maart 2018 kunnen (kunst)liefhebbers in de gangen, de Lounge en het Grand Café van Bergse Bossen dus uitgebreid circussfeer komen snuiven!

Fotografe Vera Claessen

Het hedendaagse circus is een mix van circuskunsten, muziek, dans en drama. Fotografe Vera Claessen kreeg de gelegenheid om achter de coulissen van deze podiumkunst te kijken en portretteerde 2 jaar lang internationale iconen van het hedendaagse circus. 'Ik zag de artiesten optreden en ontmoette ze later als privépersonen tijdens repetities en bij artiesteningangen,' vertelt Vera. Het is die dubbele identiteit die de portretten van de circusartiesten zo intrigerend maakt. De serie werd eerder al gepresenteerd in een gelijknamig boek en vormden het onderwerp van verschillende tentoonstellingen in 2016, met als titel 'L'histoire d'un type'. En nu schitteren haar werken dus aan de muren van Hotel Bergse Bossen!

Karel Appel

Karel Appel (1921-2006) is een van de beroemdste Nederlandse kunstenaars en medeoprichter van de kunstenaarsstroming CoBrA, en behoeft dus ook geen introductie. De litho's uit de Circusserie uit 1978 behoren tot één van de meest bijzondere series van de hand van Karel Appel. De exacte procedure van het drukken heeft Appel nooit prijsgegeven en meegenomen in zijn graf. De werken uit de Circusserie zijn wereldwijd opgenomen in private en openbare kunstcollecties. Hotel Bergse Bossen is dan ook enorm verguld en trots dat zij een deel van deze indrukwekkende en veel gevraagde collectie tentoon mag stellen.

Kom langs, geniet en bewonder

Liefhebbers van Karel Appel en van hedendaagse fotografie (én van circus!) kunnen de komende maanden dus hun hart ophalen in de publieke ruimtes van Hotel Bergse Bossen. Wandel gewoon binnen! Slenter op je gemakje door de gangen, langs de fascinerende zwart-wit portretten van Vera en de zo herkenbare en kleurrijke werken van de hand van Karel. Het Grand Café is een mooie plek om even achterover te leunen en al het moois een beetje te laten bezinken. Onder het genot van een heerlijke kop koffie, misschien zelfs wel met een lekker stuk huisgemaakte taart.., kun je je daarna verlustigen aan nòg een paar van die kleurrijke en vrolijk makende werken van één van de belangrijkste kunstenaars van Nederland in de moderne kunstgeschiedenis.

Bijschrift foto > Portraits of Contemporary Circus

Fotocredits > Vera Claessen

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!