Uit Magazine Events: Tussen hip en historie is heel veel moois te ontdekkenUit Magazine Events: Tussen hip en historie is heel veel moois te ontdekken
Back Back In magazine Events

Uit Magazine Events: Tussen hip en historie is heel veel moois te ontdekken

18 januari 2021

Het feit dát we tijdens deze zesde EventsTafel daadwerkelijk met elkaar aan tafel konden zitten was al reuze bijzonder. Reden genoeg om het verslag dat eerder verscheen in Magazine Events nog eens onder de aandacht te brengen. Kunnen we weer op pad? Denk dan eens aan Haarlem! Als één locatie zich er goed voor leent om je gesprekspartners weer eens recht in de ogen te kunnen kijken, dan is het wel de indrukwekkende aula van het Hodshon Huis aan het Haarlemse Spaarne. De aangeschoven Haarlemse ondernemers zitten vol vuur als ze vertellen over de mogelijkheden van hun mooie stad én omgeving!

Hoe krachtig is de lokale samenwerking binnen de evenementenbranche in Haarlem? Hoe zouden de tafelgenoten de regio het liefst op de kaart zetten? In een ontspannen gesprek loodst tafelvoorzitter Erik Peekel van Aaaaha! Bureau voor Live communicatie de aanwezigen langs de belangrijkste vraagstukken.

Overzichtelijk, historisch en divers

Om af te trappen kijken we hoe het is gesteld met het imago van Haarlem. Kleinschalig, sfeervol, authentiek. Met de eerste drie termen zijn de aanwezigen het roerend eens. Ze vullen het rijtje nog aan met: de menselijke maat van de stad, het persoonlijke en de veelzijdige mogelijkheden in en rond de stad.

Haarlem staat bol van verborgen parels

Nathalie Schuurbiers van Haarlem Convention Bureau kan het grote voordeel van de compactheid van Haarlem beamen. Nathalie: ‘De Haarlemse regio beschikt over een verrassende mix aan mogelijkheden binnen een klein oppervlak. Perfect dus voor elk evenement, congres, elke vergadering of workshop. Haarlem en haar omgeving staan bol van verborgen parels, die klaarliggen om ook door zakelijke bezoekers ontdekt te worden.’

Parellelsessies verspreid door het centrum

Stad, historie, cultuur en groen achterland. Haarlem heeft het allemaal op de vierkante meter. Die menselijke maat blijkt de grootste kracht. Compact betekent naast dichtbij dat er ook korte lijnen liggen tussen de locaties. Hotels werken samen om voor voldoende overnachtingscapaciteit te zorgen tijdens een groot evenement of congres in de stad en locaties weten elkaar te vinden voor een interessante samenwerking. Het feit dat Haarlem wordt gezien als relatief onbekende zakelijke bestemming binnen de regio hoeft geen nadeel te zijn, concluderen de aanwezigen. ‘Als de opdrachtgevers op zoek zijn naar iets bijzonders, dan weten ze ons te vinden!’

De roze olifant

Hoe gaan ze in Haarlem om met de beperkingen door Corona? Al snel wordt duidelijk dat de aanwezigen hun hoofd niet laten hangen. Ze barsten van de creativiteit om toch zakelijke bijeenkomsten plaats te laten vinden. Het moet dan wel anders dan voorheen, het kán nog wel, daar zijn ze van overtuigd. Hoe kunnen de mogelijkheden benut worden? Dit blijkt een perfect moment om de koppen bij elkaar te steken en de kansen op te zoeken. Zo positief mogelijk blijven, de samenwerking met concullega’s opzoeken en creatieve oplossingen zoeken, dat is hoe ze in Haarlem het virus te boven hopen te komen.

Vooroordelen?

Nu duidelijk is geworden dat opdrachtgevers voor een zakelijke bijeenkomst perfect terechtkunnen in Haarlem, pandemie of niet, willen ze wél de vooroordelen nog even ontkrachten. Als klassieke, historische grachtenstad heeft Haarlem de reputatie duur te zijn. ‘Als je landelijke gemiddelden naast elkaar zet, dan is dit vooroordeel simpelweg niet waar’, weet Niels. ‘Misschien moeten we dat eens inzichtelijk maken op de website van Haarlem Convention Bureau.’ Ook elitair vinden ze zichzelf niet. Maud Vroom, Amrâth Grand Hotel Frans Hals: ‘Dat elitaire komt wellicht voort uit alle cultuur die we in Haarlem hebben. We waren natuurlijk altijd een rijke stad. Vooral internationaal ontkomen we niet aan de vergelijking met Amsterdam, maar de compactheid, relatieve rust, veiligheid en veelzijdigheid zorgen ervoor dat Haarlem echt op zichzelf staat. De historie geeft meerwaarde en sfeer aan de stad. Maar Haarlem is veel meer dan alleen mooie grachtenpanden. De wereldberoemde Haarlemse bierbrouwerijen komen ter sprake. Iedereen in Nederland kent ’t Uiltje en de Jopenkerk – typisch Haarlem. Maar ook evenementenlocatie De Lichtfabriek of de ruime muziekprogrammering van Patronaat worden genoemd als voorbeelden van die ándere kant van Haarlem. Even valt zelfs het woord hip. Boaz: ‘In Haarlem zijn gewoon heel veel mogelijkheden binnen handbereik.’ ‘Haarlem is echt een stad met onontdekte mogelijkheden’, sluit Nathalie af. ‘Kijk maar naar dit soort locaties’, zegt ze terwijl ze om zich heen wijst. Tussen historie en hip is heel veel moois te ontdekken!

Het hele artikel lezen? Dat kan in Magazine Events

 

Foto's: Sjoerd Fotografie

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!