Uit Magazine Events: ‘Het water is ons speelveld’Uit Magazine Events: ‘Het water is ons speelveld’
Back Back In magazine Events

Uit Magazine Events: ‘Het water is ons speelveld’

14 december 2020

Speciaal voor het Magazine Events November vertelden Ronald van Lopik, hoofd commerciële zaken en Dorian Duijker, medewerker gebouwbeheer, alles over de groene missie en het speciale Green Team van Het Scheepvaartmuseum. De afgelopen jaren hebben ze hard gebouwd aan een evenementenafdeling met meerwaarde én een groene reputatie. ‘Niet stilstaan, maar nieuwe initiatieven ontplooien.’ is het devies. De missie is dan ook om in 2030 ecopositief te zijn. 

In het glanzende nazomerlicht is Het Scheepvaartmuseum aan het Oosterdok in hartje Amsterdam niet te missen. Hetzelfde geldt voor de spectaculaire Clipper ‘Stad Amsterdam’, die Het Scheepvaartmuseum tijdelijk flankeert. Het gebouw en de ligging van Het Scheepvaartmuseum zijn al spectaculair, maar wacht maar tot je binnen bent.

  • Energiezuinige klimaatinstallaties op het dak
    Energiezuinige klimaatinstallaties op het dak
  • Ledverlichting in het koepeldak
    Ledverlichting in het koepeldak

Het hypermoderne glazen dak boven het Open Plein zorgt voor een tot de verbeelding sprekende setting. Een setting waarin vertrouwen in de markt en een groene ondernemersgeest de boventoon voeren, blijkt tijdens het gesprek met Dorian en Ronald.

Transitiefase

‘We bevinden ons in een transitiefase’, daar is Ronald van overtuigd. ‘De afgelopen maanden zijn voor iedereen gek geweest. Bij Het Scheepvaartmuseum hebben we zoveel mogelijk opgelost met onze eigen medewerkers. Dat vroeg om veel flexibiliteit bij iedereen, maar het was ook ontzettend leerzaam. Je ziet meer van de hele organisatie, het zorgt voor verbinding en een andere blik waardoor je nog meer respect voor elkaars werkzaamheden krijgt.’ Die andere blik deed hem ook beseffen dat er de afgelopen jaren aan een hele mooie organisatie met een bijzondere missie gebouwd is. Ronald: ‘Het Scheepvaartmuseum focust zich al jaren op duurzame projecten. We hebben het alleen nooit aan de grote klok gehangen.’ Met de komst van een heus Green Team komt daar verandering in. Niet zozeer extern – sommige zaken vinden ze inmiddels vanzelfsprekend, maar wel intern om nog meer ambassadeurs voor hun groene missie te creëren.

Intrinsieke motivatie

‘Ik hoop echt dat er een groenere economie achterblijft na de Coronacrisis’, benadrukt Ronald. ‘We hebben al veel zien veranderen uit noodzaak. Hybride oplossingen als toevoeging aan evenementen hebben bijvoorbeeld wat mij betreft echt de toekomst. Een voorbeeld: het voor een kwartiertje over laten vliegen van een keynotespeaker was eigenlijk al niet meer van deze tijd, Corona heeft ons laten zien dat er ook werkbare alternatieven zijn.’ Ronald noemt het water het speelveld van het museum, hun bestaansrecht: ‘Uiteraard willen we als museum dus ons steentje bijdragen bijvoorbeeld aan een wereld zonder plastic soep. Hier willen we mensen over vertellen, mensen aan het denken zetten. Het thema komt momenteel ook terug in een tentoonstelling van Het Scheepvaartmuseum, maar dus ook in onze bedrijfsvoering.’

Benieuwd naar hoe Het Scheepvaartmuseum het groene thema laat terugkomen in hun bedrijfsvoering? Het hele artikel lees je hier.

Interview door > Mahlee Plekker

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!