Back Back Nieuws

Twee verjaardagen, tweeduizend oranje vlaggen

10 maart 2016
Rotterdam viert de stad en hangt letterlijk de slingers op. En wel aan de Erasmusbrug. Dit Rotterdamse icoon wordt tijdens de culturele manifestatie een beeldbepalend element dat niets anders dan feest uitstraalt. Geheel in stijl van de havenstad wordt de brug gehuld in fluor oranje ‘seinvlaggen’. De kleur van optimisme, verbinden, energie en creativiteit. Een knipoog naar de Rotterdamse stadscultuur. Samen vormen de ruim tweeduizend vlaggetjes diverse boodschappen in morsecode. De versiering, naar ontwerp van kunstenaarsduo VollaersZwart, zal naar verwachting op 20 maart worden onthuld en blijft tot en met 31 juli zichtbaar.

Rotterdam viert de stad!
Geïnspireerd op vijfenzeventig jaar wederopbouw viert Rotterdam in 2016 de stad met een culturele manifestatie: Rotterdam viert de stad! Naast de vijfenzeventigste verjaardag van de wederopbouw is het tevens de twintigste verjaardag van de Erasmusbrug en het begin van het Erasmusjaar. Genoeg redenen voor een feestje en om de brug voor het eerst in jaren te versieren.

WISH YOU WERE HERE
Om de stad en de brug te vieren zal de Erasmusbrug tussen eind maart en eind juli feestelijk aangekleed worden als kleurige eyecatcher van de stad. Aan de brug worden ruim twee duizend fluor oranje vlaggen opgehangen. WISH YOU WERE HERE is de titel voor de citydressing van de Erasmusbrug die door kunstenaarsduo VollaersZwart is bedacht. 

Morsetaal 
De vlaggen aan de tuien van de brug lijken ad random opgehangen maar vormen in werkelijkheid een verzameling morse codes. Iedere tui met vlaggen vertelt een andere boodschap. Het betreffen wensen, uitspraken en citaten van bewoners en bekende Rotterdammers als Erasmus, burgemeester Aboutaleb en Jules Deelder. De teksten zijn ook terug te vinden in het 75-verhalenboek van Rotterdam viert de stad! waarin de Rotterdammers zelf centraal staan.

Fluor
Als kleur voor de versiering is gekozen voor fluor oranje. Het oranje heeft een sterke signaalfunctie en de kleur heeft de eigenschap om bij schemer of bewolkt weer op te lichten. Dat geeft ook in de avond, wanneer de brug wordt aangelicht, een extra opvallende uitstraling. Naast de functionele toepassing van de kleur symboliseert oranje: kleur van het plezier, humor, optimisme, verbinden en samenwerking, energie en creativiteit. 

Height Specialists
De oranje vlaggen worden bevestigd aan lange spanbanden die vervolgens door specialisten van Height Specialists aan de tuien van de brug worden aangebracht. Aan de tuien worden speciale klemmen gemaakt zodat de vlaggenlijnen hier aan bevestigd kunnen worden. Als materiaal voor de vlaggen is gekozen voor spinakerdoek wat veelgebruikt wordt in de zeil en vliegersport. Spinakerdoek is zeer sterk en kleurvast gezien de langere periode dat de vlaggen aan de brug hangen. 

Kick-off 20 maart
De versierde Erasmusbrug wordt naar verwachting op 20 maart onthuld. Op deze dag vindt de feestelijke kick-off plaats van de buitenprogrammering van Rotterdam viert de stad! Om 16.30 uur klinkt het startsein voor Dominoes. Dan trekt er een lint van 8.000 XL dominoblokken dwars door de straten van het centrum. Het evenement komt voor het eerst naar Nederland en is live te volgen via een groot scherm op het Schouwburgplein waar de circa 3 kilometer lange route om 17.00 uur zijn climax bereikt. Aansluitend is er live muziek met optredens van onder andere Shirma Rouse en wordt de verlichte stadsexpositie Head Lights in bijzijn van burgemeester Aboutaleb met een lasershow geopend. Klapstuk op de expositie is de onthulling van het 15 meter hoge lichtkunstobject ‘De Nieuwe Rotterdammer’. Het programma is om 21.00 uur afgelopen. Meer informatie: rotterdamviertdestad.nl.

Op de foto: WISH YOU WERE HERE, studio VollaersZwart

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!