Tussen Kust en Kitsch in Museon-OmniversumTussen Kust en Kitsch in Museon-Omniversum
Back Back Nieuws

Tussen Kust en Kitsch in Museon-Omniversum

25 mei 2023

In het kader van World Ocean Day organiseert Museon-Omniversum een heel World Ocean Weekend. Op 3 en 4 juni zie je oceanenfilms in de Dome, hoe kustverdediging werkt en de 'Schoon doen we toch gewoon' expo. Ook kan je origamivissen vouwen, een algenshake maken en oceaandieren van een eenzame of versleten sok maken. Er is voor jong en oud wat te doen.

Unieke grootbeeldfilms

Het hele weekend zijn er unieke grootbeeldfilms in het koepeltheater te zien. Je wordt ondergedompeld in de wereld van zeeën en oceanen en je ontdekt waarom deze wondere wereld zo belangrijk is voor al het leven op aarde.

Kustverdediging

Door klimaatverandering en de zeespiegelstijging moeten we nu bedenken hoe we droge voeten blijven houden in de toekomst. Het NIOZ laat aan de hand van interactieve LEGO-karren zien hoe levende, 'buitendijkse' natuur bijdraagt aan kustverdediging, biodiversiteit en CO2-opslag.

Expositie 'Schoon doen we toch gewoon'

Op zaterdagmiddag 3 juni organiseren de gemeente Den Haag en Museon-Omniversum een speciale thema-middag over een schoon strand en water in de stad. Plastic Soup Surfer Merijn Tinga en de Haagse initiatiefnemers TrashUre Hunt, Grondstofjutters, Kaai 13 en The Hague Boat zijn aanwezig.

Film SURFER TO-GO van Plastic Soup Surfer Merijn Tinga

Nadat Merijn Tinga berekende dat er elke ochtend in Nederland een rij wegwerpbekers wordt afgedankt die gelijk staat aan de afstand tussen Brussel en Amsterdam, 385 km, kwam hij in actie en bouwde hij een surfboard van zwerfafval bekers om over rivieren en zee van Brussel naar Amsterdam te surfen: de Mission Reuse expeditie. SURFER TO-GO is de film over deze expeditie van de zomer 2022. Het avontuur, de tegenslagen en een inkijkje in de grillige route naar een duurzamere toekomst met hergebruik.

Tussen Kust en Kitsch

Heb je een object dat iets met de zee te maken heeft en wil je het laten zien aan onze experts? Schelpen, haaientanden, barnsteen, parel? Fossiel of vers? Flora, fauna, mineraal of door mensen gemaakt? Neem je (strand)vondsten mee en laat ze onderzoeken. NIOZ-onderzoekers (Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee) staan het hele weekend voor je klaar.  

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!