Turfschip en Breda Jazz Festival komen weer samenTurfschip en Breda Jazz Festival komen weer samen
Back Back Nieuws

Turfschip en Breda Jazz Festival komen weer samen

10 juli 2024

Het Breda Jazz Festival vat meer dan 55 jaar Turfschiphistorie samen met het onthullen van een fotocollage over de ontstaansgeschiedenis van Het Turfschip en de gerestaureerde Breda Jazz Festival herdenkingstegel. Op donderdag 11 juli 2024 worden beiden om 17:00 uur onthuld in de hal van bioscoop Pathé, Chasséveld 15 te Breda. De Stichting Vrienden van het Breda Jazz Festival is initiatiefnemer van de fotocollage en restauratie. De stichting brengt Het Turfschip en het Breda Jazz Festival op deze manier weer samen.

In Het Turfschip vonden onder andere de beroemde nachtconcerten van het Breda Jazz Festival plaats. Jazz zoals jazz hoort te zijn; improviseren tot diep in de nacht. Zo zijn het Breda Jazz Festival en Het Turfschip onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Kort na de 50ste editie van het Breda Jazz Festival is het idee binnen de stichting Vrienden van het Breda Jazz Festival ontstaan om een fotocollage over de ontstaansgeschiedenis van Het Turfschip te maken. Deze collage krijgt een permanente plek in de hal van bioscoop Pathé, dat staat waar het Turfschip vroeger ooit stond.

Gedenktegel Breda Jazz Festival

Na de 25ste editie van het Breda Jazz Festival in 1995 werd er een gedenktegel ter ere van het festival geplaatst voor Het Turfschip, het congrescentrum dat jarenlang een prominente rol had als festivallocatie. Tijdens de sloop van Het Turfschip in 1999 is de gedenktegel bewaard gebleven. Sinds 2008 staat er op de plek van Het Turfschip een opvallend gevormd wooncomplex met bioscoop, restaurant, kantoren en een parkeergarage. In 2011 kreeg de gedenktegel van het Breda Jazz Festival opnieuw een plek voor de trappen van bioscoop Pathé. Daar bleek de tegel te verweren en moest  gerestaureerd worden. Door de gedenktegel nu binnen te plaatsen kan hij na restauratie weer jaren mee.

Permanent te bezichtigen

Zowel de fotocollage als de gedenktegel krijgen een veilig en permanent onderkomen in de hal van bioscoop Pathé. Op donderdag 11 juli 2024 worden ze om 17:00 uur onthuld in de hal van de bioscoop, gelegen aan Chasséveld 15 te Breda . Na de onthulling zijn de fotocollage en de gedenktegel tijdens de openingstijden van bioscoop Pathé permanent en vrij toegankelijk voor het publiek te bewonderen.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!