Toyota's Tokyo 2020 Robot Project: Mobility for allToyota's Tokyo 2020 Robot Project: Mobility for all
Back Back Nieuws

Toyota's Tokyo 2020 Robot Project: Mobility for all

29 juli 2019

Als wereldwijde partner van de Olympische- en Paralympische Spelen wil Toyota mobiliteitsoplossingen bieden die verder gaan dan het aanbieden van officiële voertuigen. Dit doen zij onder andere door deel te nemen aan het 'Tokyo 2020 Robot Project', een project onder leiding van het Tokyo Organising Committee dat de Tokyo Metropolitan-regering en de partners van de spelen samenbrengt met experts op het gebied van robotica. Tijdens 'Tokyo 2020' zullen de Toyota robots worden gebruikt om de mobiliteit van mensen te ondersteunen. Door mensen te helpen hun dromen waar te maken, gelooft het merk dat het in staat zal zijn om verder bij te dragen aan de beleving en het succes van de komende spelen.

Tokyo 2020 Mascotte robot Miraitowa / Someity

Om dit de meest innovatieve en technologisch geavanceerde spelen aller tijden te maken, werken Tokyo 2020 en Toyota aan de 'Mascotte Robot'. Naast het verwelkomen van de atleten en de gasten op officiële locaties, bekijkt Toyota momenteel de mogelijkheden om de robot mascotte in te zetten om kinderen in Japan te laten genieten van de Olympische- en Paralympische Spelen. De robot mascotte laat zowel uitingen van armbewegingen via een robot op afstand toe, als het delen van interacties door 'force-feedback'. Via een camera op het hoofd van de robot kan hij mensen in de buurt herkennen en, eenmaal herkend, zijn ogen gebruiken om te reageren met een verscheidenheid aan uitdrukkingen. Door de robot uit te rusten met miniatuur gewrichten over zijn hele lichaam is de robot heel flexibel. 

T-HR3 (Humanoid Robot)

Toyota biedt een unieke manier voor gasten op afgelegen en verre locaties die niet fysiek aanwezig kunnen zijn om met de atleten te communiceren via de T-HR3 en de mascotte robots. In het bijzonder zullen de T-HR3 robots in staat zijn om bewegingen van een robot mascotte op een afgelegen locatie in bijna realtime te reproduceren. Naast het leveren van beelden en geluiden, zullen deze robotgebruikers ook de kracht van beweging kunnen ervaren, waardoor ze kunnen praten met de atleten en ze zelfs een high five kunnen geven. Hierdoor hebben zij het gevoel alsof ze echt fysiek aanwezig zijn.

T-TR1 (Remote location communication Robot)

T-TR1 is een virtuele mobiliteits-, tele-aanwezigheidsrobot ontwikkeld door Toyota Research Institute in de Verenigde Staten. Het is uitgerust met een camera bovenop een bijna levensgroot display. Door een afbeelding van een gebruiker vanaf een externe locatie te projecteren, helpt de robot die persoon zich fysiek meer aanwezig te voelen op de locatie van de robot. Met T-TR1 geeft Toyota mensen die fysiek niet in staat zijn om de evenementen zoals de spelen bij te wonen een kans om virtueel aanwezig te zijn via een scherm dat in staat is om te communiceren met verschillende locaties.

HSR: Human Support Robot / DSR: Delivery Support Robot

Voor een deel van de toegankelijke zitplaatsen in het Olympisch Stadion zal de Toyota Human Support Robot, HSR, gasten naar hun stoel begeleiden en lichte maaltijden en goederen brengen, waardoor ze optimaal van de wedstrijden kunnen genieten. Ook zal de Toyota Deliver Support Robot, DSR speciaal ontwikkeld voor Tokyo 2020, rechtstreeks drankjes en andere goederen leveren aan toeschouwers die ze via een speciale tablet hebben besteld. Bij baan- en veldevenementen, met zo'n 500 zitplaatsen tijdens de Olympische Spelen en nog eens 500 voor de Paralympische Spelen, zullen de robots naar verwachting meer dan 1.000 toeschouwers bedienen die mobiliteitshulp nodig hebben.

FSR: Field Support Robot (Field Event Support Robot)

Deze robots zijn uitgerust met autonome functies als onderdeel van werpevenementen (d.w.z. speerwerpen) in het Olympisch Stadion. Terwijl hij de optimale reisroute bepaalt volgt de FSR het bedienend personeel op een pad dat obstakels vermijdt tijdens het ophalen en overbrengen van werp items. Door de FSR in te zetten wordt tijd bespaart om items op te halen en is er minder personeel nodig op het evenement. Toyota en Tokyo 2020 zullen samenwerken met de International Association of Athletics Federations (IAAF) bij het ontwikkelen van de FSR voor de spelen van 2020 in Tokyo.

Accessible People Mover

Behalve met de robots biedt Toyota tijdens Tokyo 2020 ook ondersteuning met de APM, Accessible People Mover. Deze BEV (Battery Electric Vehicle) is speciaal ontworpen voor de Olympische en Paralympische spelen van 2020 in Japan. Het "Last Mile"-voertuig helpt tijdens de spelen om zoveel mogelijk mensen, onder wie atleten, personeel en bezoekers, duurzaam en veilig naar hun plek van bestemming te brengen. Ook degene met een lichamelijke beperking, ouderen, zwangere vrouwen en gezinnen met kleine kinderen. Door de stoelen neer te klappen, kunnen ook mensen in een rolstoel in de APM plaatsnemen. Toyota wil tijdens de spelen ongeveer 200 exemplaren van de APM inzetten om het vervoer van bezoekers en personeel rond verschillende faciliteiten te ondersteunen.

Bekijk hier de video van Toyota's mobiliteitsconcept voor Tokyo 2020

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!