On tour voor unieke locaties in Amsterdam On tour voor unieke locaties in Amsterdam
Back Back Locaties

On tour voor unieke locaties in Amsterdam

06 april 2023

Jaarlijks verzorgt de vereniging Unique Venues of Amsterdam samen met partners De Tour d’Amsterdam. Op een maandagmiddag, begin april, kunnen eventmanagers georganiseerd een kijkje nemen in de drieendertig aangesloten locaties. Dat we net als andere deelnemers op één middag niet álle Unique Venues of Amsterdam kunnen bekijken, heeft de organisatie knap ondervangen. De deelnemers kiezen een tour uit vier verschillende routes waarin zes tot negen locaties zijn opgenomen.

De eerste locatie is voor alle deelnemers gelijk: Artis. Bekend als dierentuin, maar Artis heeft voor evenementenorganisatoren veel meer te bieden. Zowel binnen als buiten kunnen hier events met 12 tot 5.000 deelnemers plaatsvinden in een uiterst aangename setting. De keuze varieert van een statig monumentale congresruimte tot een levendig verblijf tussen planten en dieren.

  • Voorzitter Ronald van Lopik - Foto: Raymond Schindeler
    Voorzitter Ronald van Lopik - Foto: Raymond Schindeler
  • Foto: Raymond Schindeler
    Foto: Raymond Schindeler
  • Foto: Raymond Schindeler
    Foto: Raymond Schindeler
  • Foto: Wally Cartigny
    Foto: Wally Cartigny
  • Foto: Raymond Schindeler
    Foto: Raymond Schindeler
  • Foto: Raymond Schindeler
    Foto: Raymond Schindeler

Vrijwillig bikkelen

In Artis spreekt voorzitter Ronald van Lopik van Unique Venues of Amsterdam de deelnemers kort toe. Hij benadrukt daarbij het unieke karakter van de locaties, die oorspronkelijk niet zijn opgericht als evenementenlocatie en juist daardoor uitblinken in die functie. Ronald licht ook de vereniging toe waarvan hij voorzitter is. Daarbinnen wordt door een groep eventprofessionals vrijwillig knetterhard gewerkt om de bijzondere aspecten van de unieke venues en partners over het voetlicht te brengen. De samenwerking is prettig voor het overzicht van evenementenmanagers en daardoor goed voor de boekingen van de locaties.

Beplante stadsoase

Na de kick-off vertrekken de vier groepen voor hun tour. Wij nemen deel aan een route die te voet naar vijf locaties leidt. De eerste daarvan is de Hortus. In deze kleinschalige stadsoase vinden bezoekers een 400 jaar oude botanische tuin bij het rijksmonument de Oranjerie. Hierbinnen is behalve een oergezellig restaurant de Laranjazaal beschikbaar voor diverse bijeenkomsten. De naastgelegen Palmenkas staat in de winter vol met unieke planten. Zomers biedt de kas ruimte voor recepties en diners die alleen al dankzij de ambiance onvergetelijk zullen zijn.

Authentieke synagogen

Van de Hortus is het een klein stukje lopen naar de Uilenburgersjoel. Deze in 1766 gebouwde synagoge is een van de prachtige bewaarde panden in de ooit zo levendige Amsterdamse Joodse buurt. Naast een grote synagogezaal met ruime balkons, biedt deze locatie een zolderatelier en twee benedenzalen. Met een capaciteit tot 350 personen is dit een perfecte locatie voor feesten én zakelijke bijeenkomsten. Nadat we in de Uilenburgersjoel zijn getrakteerd op een miniconcert van topfluitist Emily Beynon, gaat de benenwagen verder naar de Portugese Synagoge, onderdeel van het Joods Cultureel Kwartier. Gezien de authentieke staat van het interieur uit de 17e eeuw, is dit met recht een héél bijzondere locatie. Vooral ook omdat verlichting en verwarming hier nooit zijn aangebracht. De ruimte wordt ‘s avonds verlicht door honderden kaarsen. Die geven een unieke sfeer aan meetings en concerten tot 850 bezoekers.

Subliem licht en sfeer

Via het Nationaal Holocaust Namenmonument lopen we verder naar de Hermitage. Eerst wandelen we door de fantastisch mooie binnentuin en uiteraard het bekende museum. Boven in het 17de-eeuwse gebouw vinden we diverse ruimten voor diners, borrels en meetings. Het licht en de sfeer in onder meer het Auditorium en de Kerkzaal zijn subliem voor events tot 400 personen.

Design en uitzicht

De middag wordt voor alle tourgangers afgesloten met een borrel in Capital C. Met een dak dat herinnert aan de diamanthandel van vroeger, heeft de bovenste verdieping van dit kolossale gebouw een ongekend creatieve uitstraling. Dat geldt ook voor de meeting-, studio- en congresruimten waarop 20 Nederlandse ontwerpers helemaal zijn losgegaan. Van de intieme Clock Tower (vol klokken, plek voor 10 gasten) tot de grote Top Dog (tot 400 personen); tezamen met het adembenemende uitzicht op de stad, ongeëvenaard. Wat overigens ook voor de borrel geldt, want die is perfect verzorgd en beregezellig. Volgend jaar zijn we er graag weer bij!

Tekst: Wally Cartigny
Hoofdfoto: Wally Cartigny

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!