Titel European City of Science overgedragen aan LeidenTitel European City of Science overgedragen aan Leiden
Back Back Nieuws

Titel European City of Science overgedragen aan Leiden

08 september 2020

In Italië is de prestigieuze titel European City of Science officieel overgedragen aan de stad Leiden. Henri Lenferink, burgemeester van Leiden, ontving de titel uit handen van Roberto Dipiazza, burgemeester van Trieste, in bijzijn van de Italiaanse premier Conte. De Italiaanse haven- en kennisstad was afgelopen week het toneel van het internationale EuroScience Open Forum (ESOF), het grootste interdisciplinaire wetenschapscongres van Europa.

Leiden European City of Science

Lenferink: ‘In 2022 is Leiden hét podium voor de top van de Europese wetenschappen. En wat ontzettend goed bij Leiden past, is de ambitie om in 2022 ook zo veel mogelijk nieuwsgierige mensen te inspireren met nieuwe kennis, bijvoorbeeld met het programma ‘Kennis door de Wijken’. De voorbereidingen zijn in volle gang en we kijken uit naar een fantastisch kennis- en wetenschapsjaar in Leiden.’

Internationale kennisstad

Met de titel European City of Science is Leiden als internationale kennisstad toegetreden tot een select gezelschap van EU-steden die koploper zijn op het gebied van Science, Culture, Innovation en Green Capitals. Lucien Geelhoed is als Intendant van Leiden European City of Science verantwoordelijk voor de samenstelling van het programma. Daarin wordt naast het wetenschappelijke aanbod ook een interactief publieksprogramma van precies 365 dagen aangeboden met als motto ‘Elke dag een stukje wijzer’.

ESOF-congres

De tiende editie van het ESOF-congres vindt in juli 2022 plaats in Leiden. De conferentie werd dit jaar gehouden in het Italiaanse Trieste. Ondanks COVID zijn de organisatoren er in samenwerking met EuroScience in Straatsburg in geslaagd om voor duizenden virtuele deelnemers een uitgebreid programma met 180 online sessies neer te zetten, met als centraal thema ‘Open Knowledge, Fair Future’. Belangrijke keynote sprekers waren onder meer Jeffrey Sachs en Fabiola Gianotto (directeur CERN). Het programma was opgebouwd rond thema’s als Sustainability, IT and Digital Technology, Policy and Citizen Engagement en Smart and Sustainable Cities. Ook werd in Trieste een Science in the City-Festival gepresenteerd.

Leiden, Stad van Kennis en Cultuur

Leiden is in 2022 de wetenschappelijke hoofdstad van Europa. De eeuwenoude wetenschaps- en cultuurstad wordt geroemd om haar universiteit, die met het brede aanbod internationale bekendheid geniet. De stad is met het Leiden Bio Science Park het perfecte voorbeeld van de verbinding tussen wetenschap en de toepassing daarvan. Vanzelfsprekend wordt in de Stad van Kennis en Cultuur in 2022 ook een uitgebreid cultureel programma gepresenteerd in samenwerking met musea, podia, creatieve makers en kunstenaars uit Leiden en regio.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!