Jongeren presenteren veilige spoorwegovergang Eureka!CupJongeren presenteren veilige spoorwegovergang Eureka!Cup
Back Back Nieuws

Tiener techneuten strijden om winst Eureka!Cup

09 mei 2017

Zo'n 1000 leerlingen reizen af naar het Nationaal Militair Museum in Soest voor de Eureka!Day. Op woensdag 10 mei is de finaledag van de landelijke technologiewedstrijd Eureka!Cup. Het Ministerie van Defensie (programmapartner), ProRail, Huijbregts Groep, Platform WOW, Universiteit Twente en Heutink hebben leerlingen voor dit programma gevraagd om innovatieve oplossingen te bedenken voor technologische vraagstukken waar zij als bedrijf mee te maken hebben. Deze oplossingen worden aanstaande woensdag door de leerlingen aan de jury gepresenteerd. De Eureka!Cup is een programma van Stichting Techniekpromotie om jongeren enthousiast te maken voor wetenschap en technologie.

Onderzoeken, ontdekken en ondernemen

Bijna 10.000 leerlingen uit de onderbouw van havo en vwo bogen zich dit schooljaar over de opdrachten. Zo mochten zij voor de Huijbregts Groep het etiket van de toekomst ontwerpen en een interactief prototype hiervoor bouwen. Voor Heutink bedachten zij slimme manieren om LEGO®-sets samen te stellen zonder dat er stukjes in de dozen ontbreken. Zij ontwikkelden voor het Ministerie van Defensie een systeem dat als communicatiemiddel kan worden gebruikt tussen militairen en de lokale bevolking in een missiegebied. ProRail daagde leerlingen uit om het station van de toekomst te bouwen waar niemand ooit nog moet wachten. Platform WOW liet de teams een kruispunt ontwerpen waar volledig zelfrijdend verkeer veilig samengaat met fietsers en voetgangers. Voor de Universiteit Twente ontwierpen leerlingen chirurgische tools voor in de operatiekamer. Voor alle opdrachten deden de teams uitgebreid onderzoek en bouwden zij een prototype.

Slimme innovaties

750 Leerlingen (210 teams van 61 unieke scholen) staan aanstaande woensdag op de Eureka!Day waar alle slimme innovaties te zien zijn. Het programma duurt van 10.00 tot 17.00 uur. Voor een professionele jury (werkzaam bij de opdrachtgevers) worden de prototypes aan de ultieme test onderworpen. Ook wordt het ontwerpproces en het teamwork door de jury onder de loep genomen. De winnaars gaan naar huis met een trofee en de opdrachtgevers stellen nog een prijs voor de winnende teams ter beschikking.

Brigitte van Helden, directeur Stichting Techniekpromotie: 'Tijdens de Eureka!Cup ervaren we dat leerlingen het ontzettend leuk vinden om voor een echt bedrijf of organisatie aan het werk te zijn. Hun frisse inzichten en slimme innovaties worden door de professionals heel goed ontvangen. Door leerlingen en scholen via educatieve programma's samen te brengen met het bedrijfsleven en de overheid, bouwen we aan een gemeenschappelijk doel: technologie verankeren in het lesprogramma en jongeren stimuleren om voor een bèta-opleiding te kiezen.'

Over Stichting Techniekpromotie

De Eureka!Cup is een programma van Stichting Techniekpromotie, het landelijk netwerk van universiteiten, hogescholen en MBO-colleges dat zich er sterk voor maakt dat ieder kind van 4 tot en met 18 jaar in aanraking komt met wetenschap en technologie. Het Ministerie van Defensie is dit jaar voor de tweede keer programmapartner voor de Eureka!Cup en stelde de locatie het Nationaal Militair Museum in Soest ter beschikking. Stichting Techniekpromotie is de organisator van de landelijke programma's Techniek Toernooi (primair onderwijs), de FIRST ®LEGO® League (9-15 jaar), FIRST ®LEGO® League Junior (6-10 jaar), Eureka!Cup (onderbouw vo) en de Jeugd Technologie Olympiade. De educatieve programma's van Stichting Techniekpromotie vormen een doorlopende leerlijn.

Foto Stichting Techniekpromotie

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!