Back Back Achter de schermen

Themadag Genootschap voor Eventmanagers: Wat voor toekomst ligt er voor de partycatering?

03 november 2011

Wat is de toekomstvisie van partycatering in de jaren 2012 tot en met 2015? Dat is de vraag die centraal stond tijdens de tweede Themadag van Genootschap voor Eventmanagers afgelopen woensdag. Negen cateraars durfden de uitdaging aan te gaan om met elkaar en samen met de eventmanagers de discussie aan te gaan over onderwerpen als toekomstvisie, duurzaamheid en het traject hoe cateraars worden betrokken bij het organiseren van een evenement.

Fooddesign
Na een ontvangst in 1931 Congrescentrum Brabanthallen werden de 80 aanwezige eventmanagers per luxe auto vervoerd naar de locatie van ZLTO in ’s-Hertogenbosch. Fooddesigner Annelies Hermsen trapte de middag af met haar presentatie over Fooddesign, een opkomende trend in cateringconcepten. Annelies heeft haar jeugd doorgebracht in het restaurant van haar vader Toine Hermsen waarmee ze al vaak met ingrediënten en gerechten in aanraking kwam.

Pimpen tot een hippe hap
Tijdens haar studie op de Design Academy in Eindhoven kreeg ze het advies van een docent om haar creativiteit te combineren met eten en vanaf dat moment mag ze zichzelf Fooddesigner noemen. ‘Fooddesign is het ontwerpen van een emotie waarin je de rol speelt van enerzijds de designer en anderzijds de chef-kok’, aldus Annelies. Haar taak is om de gerechten en ingrediënten te pimpen tot een hippe hap en daarmee een emotie op te wekken.

Effecten van voeding op je lichaam
Een ander belangrijk aspect binnen de catering is de betekenis van voeding voor je lichaam en welke effecten voeding op je lichaam kan hebben. Om de leden van Genootschap voor Eventmanagers hier een goed beeld bij te geven, sprak Hoogleraar medische oncologie aan de VU, Prof. Dr. Winald Gerritsen tijdens deze middag. ‘Goede voeding en een gezonde levensstijl zijn cruciaal punten om de kans op kanker te verkleinen. Cateraars en eventmanagers kunnen hierin een bijdrage leveren door goed op te letten bij het maken van de keuze met welke cateraar wordt samengewerkt en bij het samenstellen van een menu’, aldus Gerritsen.

Cateraars aan het woord
Na de pauze was het de beurt aan de cateraars om ieder hun visie te geven op de toekomst van partcatering en daar met de eventmanagers over in discussie te gaan. Elke cateraar kreeg in 2 minuten de tijd om zichzelf te presenteren waarna er 3 stellingen de revue passeerden.

Stelling 1: De verantwoordelijkheid van duurzame partycatering ligt bij de opdrachtgever.
Uit de discussie kwam naar voren dat zowel de cateraars als de eventmanagers het als een gedeelde verantwoordelijkheid zien waarin het samenwerkingsverband belangrijk is. Voor cateraars moet duurzame catering een randvoorwaarde zijn bij de producten en diensten die ze leveren, anders sla je de plank volledig mis kwam als conclusie uit de discussie.

Stelling 2: Landelijke cateraars hebben de slag verloren en de toekomst ligt bij de regionaal acterende partycateraars.
De meningen waren verdeeld over hoe de stelling is opgebouwd, maar al snel kwam vanuit de eventmanagers dat de keuze van een cateraar voor een deel afhankelijk is van de keuze van hogere hand en dat dit per evenement kan verschillen. Het punt ligt voor deze vraag meer op hoe efficiënt het is om een cateraar uit het zuiden naar de andere kant van Nederland te laten sturen, terwijl daar ook een goede cateraar kan operen. De BorrelFabriek opperde het idee om als cateraars meer te gaan samenwerken en daarmee efficiënter en duurzaam te handelen.

Stelling 3: Eventmanagers zouden cateraars actief moeten betreken bij de marketing- en communicatiedoelstellingen van het evenement.
Na een heftig geknik van Bob Hutten werd al snel duidelijk dat de behoefte van de cateraars hoog is om in een vroeg stadium betrokken te worden bij het evenement om zo de boodschap en doelstelling van het evenement volledig te kunnen behalen, ook in de catering. Na deze vraag te stellen aan de eventmanagers of zij dit ook daadwerkelijk doen, gingen er maar een aantal vingers de lucht in van de 80 aanwezige leden. Één van de leden stelde voor om meer samen te werken en niet bij meerdere cateraars klakkeloos een aanvraag neer te leggen, maar door elkaar te ontmoeten, te proeven en te ervaren of er een klik is, de keuze maken met welke cateraar in zee te gaan. Hiermee ontstond er een uitnodiging naar elkaar toe tussen de cateraars en de eventmanagers.

Proeverij
De middag werd afgesloten met een proeverij waarbij alle cateraars konden spreken door de mooiste gerechten en lekkerste ingrediënten te presenteren aan de eventmanagers in Restaurant Galloway in 1931 Congrescentrum Brabanthallen. De wijnen werden tijdens de proeverij verzorgd door Vindict, de beste wijn webwinkel van Nederland.

Ontstaan van nieuwe werkwijze?
Er werd nog lang nagepraat en gediscussieerd tussen de eventmanagers en de cateraars. Een unieke middag waarin een nieuwe werkwijze kan ontstaan waarbij het maximale uit beide partijen wordt gehaald. Met als enige doel: de doelstelling van het evenement optimaal behalen, want dat is waar het uiteindelijk om draait. Ben je het eens met de meningen en uitkomsten van de discussie of zie jij een andere werkwijze veel meer zitten? Geef je mening en zet de discussie voort.

Deelnemende cateraars tijdens deze middag zijn:
– Cuisine on tour
– De BorrelFabriek
– Hutten Exclusieve Catering
– Kitchen Deluxe
– Maison van den Boer
– MPS | Martinair Party Service
– Van der Linde Catering
– Van der Loo
– Vinyard Catering 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!