Back Back Nieuws

Theater van het Jaar Prijs gaat naar De Goudse Schouwburg

16 februari 2012
De voorzitter van de Vereniging van Vrije Theaterproducenten (VVTP) Erwin van Lambaart, reikte op 31 januari de VVTP Theater van het Jaar Prijs 2011 uit aan De Goudse Schouwburg. Hij overhandigde in het Utrechtse Beatrix Theater de speciaal door ontwerper Carla Janssen-Höfelt vervaardigde theaterstoel aan Nel Oskam, directeur van De Goudse Schouwburg. Het theater mag deze stoel voor de periode van 1 jaar in bezit houden. De Goudse Schouwburg volgt hiermee het Luxor Theater in Rotterdam op, die vorig jaar de prijs in de wacht sleepte.

Gepassioneerde benadering
De Goudse Schouwburg liet de andere genomineerde theaters achter zich: Zaantheater uit Zaandam, Theater Dilligentia uit Den Haag, Schouwburg Amphion uit Doetinchem en het Parktheater uit Eindhoven. Volgens het juryrapport kenmerkt De Goudse Schouwburg zich niet alleen door een hoge mate van professionaliteit, maar ook door een buitengewoon gepassioneerde benadering van het theatervak. Dat is niet alleen merkbaar voor het publiek, maar ook voor de bespeler. VVTP voorzitter Van Lambaart: “De Goudse Schouwburg is een betrokken, daadkrachtige en betrouwbare partner. Van kassière tot directeur kennen ze hun publiek en weten het ook goed te bereiken, waardoor de kans op volle zalen aanzienlijk wordt vergoot.”

De criteria
Alle afzonderlijke VVTP leden zijn voor jurering te rade gegaan bij zowel hun acteurs, alsook de technici, productieleiders en kantoormedewerkers. De theaters in Nederland werden beoordeeld op het functioneren van de afdeling publiciteit, financiën, techniek maar ook op (meer subjectieve) criteria als gastvrijheid en betrokkenheid bij de bespelers en het theatervak. De VVTP-leden gingen in op de functionaliteit en uitstraling van bijvoorbeeld de website van het theater en het gebouw, de kwaliteit van de gastenontvangst, klantvriendelijkheid, de processen met betrekking tot de financiën, etc.

Over VVTP
De Vereniging van Vrije Theaterproducenten, kortweg VVTP, bestaat uit zeventien grote theater- en muziekproducenten, die bij elkaar circa zestig procent van het professionele podiumaanbod in Nederland verzorgen. De VVTP streeft naar een vruchtbare samenwerking tussen niet-gesubsidieerde producenten op het terrein van toneel, muziek, cabaret, musical, opera en overige podiumkunsten. De hoop en verwachting bestaat dat deze samenwerking tussen niet-gesubsidieerde producenten een stimulerend effect heeft op de hoogwaardige ontwikkeling van bijzondere theater- en muziekproducties.

 

Fotograaf: Roy Beusker

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!