Back Back Nieuws

Theater en congrescentrum de Flint presenteert vernieuwingsplan

31 maart 2014

Het ontwerp van de vernieuwde
Flint, het theater en congrescentrum in Amersfoort, is definitief vastgesteld.
Architect Wim Woensdregt (ADP Architecten) en interieurontwerper Suzanne Holtz
(SH Studio) hebben de belangrijkste veranderingen aan het gebouw gepresenteerd.

Entrees
Kenmerkend aan het ontwerp van de
vernieuwde Flint is de hoge, glazen overkapping die het gebouw doorkruist. Aan
weerszijden van het gebouw, bij de entrees aan de Conickstraat en de
Walikerstraat, is deze transformatie goed zichtbaar. Deze oplossing biedt veel
licht, sfeer en een groot ruimtelijk gevoel. De kolommen, gemaakt van glas in
stijlvol grijs, overkoepelen ook de interne doorgang van het gebouw en creëren
daar eveneens een gevoel van licht en ruimte. Volgens architect Wim Woensdregt
geldt dit principe: ‘Waar geen licht is, is geen ruimte.’

Nieuwe isolatie
De zalen van het theater en
congrescentrum blijven grotendeels ongemoeid: de nadruk van de vernieuwing ligt
op de overige ruimtes, zoals het restaurant en de foyers. Wel worden in de
Stadszaal de wanden opnieuw geïsoleerd, wat een geluiddempende werking heeft en
een eenduidige uitstraling oplevert. Dit is tevens gunstig voor het
energieverbruik en de akoestiek van de ruimte.

Contrast
De twee voornaamste zalen van de
Flint staan met elkaar in contrast. De Stadszaal staat voor poppy en funky,
passend bij de swingende concerten en grote evenementen die daar plaatsvinden.
De Theaterzaal, geliefd vanwege de comfortabele stoelen met rood pluche en het
intieme karakter, krijgt een klassieke uitstraling. Het spektakel van die
ruimte speelt zich af in het mysterieuze donker, wanneer de lichten zijn
gedoofd. Voor de architecten was dit motto leidend: When darkness falls, the
mystery gets revealed.
Licht, beeld en ruimte spelen de hoofdrol in het
interieur. Ontwerper Suzanne Holtz ziet het zo: “Juist een versobering van de
ruimtes zal het theatergevoel versterken, met de kwaliteit van het huidige
gebouw als basis."

Restaurant
Als middelpunt van die nieuwe,
glazen passage vindt de bezoeker het theaterrestaurant. Met een open keuken en
een nieuwe tafelindeling vertelt het restaurant een eigen, transparant verhaal.
Er is ruimte voor groepen, maar ook voor kleinere zitjes en intieme hoeken. Het
interieur krijgt een geheel nieuwe sfeer en de kaart wordt radicaal vernieuwd.
Bezoekers delen tafels en gerechten; er is gelegenheid voor onverwachte
ontmoetingen. Aan het plafond komt een bijzonder kunstwerk van touw. Behalve
dat dit een esthetische meerwaarde heeft, werkt het dempend op de akoestiek,
zodat restaurantbezoekers elkaar goed kunnen verstaan.

Open karakter
De diverse ruimtes in het gebouw
zijn open, maar worden tegelijkertijd verbonden, doordat ze visueel met elkaar
in contact staan. Er zijn verschillende afsluitingen mogelijk door flexibele
wanden: zo kan de capaciteit voor het aantal bezoekers bij iedere gelegenheid
op maat worden aangepast, net als de gewenste routing door het gebouw. Door een
herindeling van ruimtes wordt het restaurant in zijn geheel groter dan
voorheen.

Planning en heropening
De werkzaamheden zullen, onder
directievoering van projectmanager Shirley de Rooij (Sure Vastgoed Advies), van
start gaan in april. Dit zijn voornamelijk werkzaamheden waarvan bezoekers geen
last hebben. Gedurende de zomerperiode - als de Flint gesloten is - worden de
meest ingrijpende werkzaamheden uitgevoerd. Op zaterdag 27 september vindt de
feestelijke heropening van de vernieuwde Flint plaats.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!