Back Back Nieuws

Thank you for your cooperation! Zucht

21 april 2010

Michel Buchner van LiveLab is momenteel hard aan het acclimatiseren in Shanghai. LiveLab werkt daar aan de Wereldtentoonstelling in het WorldExpo. Spannende tijden, heel ver weg en alles MOET in één keer goed gaan. Een ritje naar het kantoor in Leiden is er deze keer niet bij. Michel houdt ons op de hoogte van het wel en wee in het verre Oosten:

[afbeelding niet meer beschikbaar]

Lost in Translation
China is een uitdaging in alle opzichten. Ondanks de engelse bewegwijzering op de Expo en in de metro, ben je  hier echt een beetje 'lost in translation'. Engels spreken is met Chinezen is zeldzaam. Communiceren is dan soms erg grappig…

Voor onze hologramopstelling in het Nederlandse pavilioen hadden we een kachel nodig. Het was koud, en het projectiescherm moest een beetje op temperatuur komen. In een supermarkt volgens authentiek Wall Mart concept gingen we, ik en mijn collega Felix, op zoek. Bij binnenkomst waren we meteen vrewonderd over dit authentieke westerse staaltje consumptiedrift.

Gebarenspel
Als eerste viel ons oog op de airco's, die we later in de week ook nog nodig hadden voor de warme dagen.
De verkoper snapte niet echt wat we met een airco wilde, maar het gebarenspelletje was des te leuker.

We  lieten de airco voor wat die was, en vroegen door naar een electrische kachel. Hij keek ons niets begrijpend aan.We werden naar de ventilatoren gebracht, ongeveer wat we wilden, maar niet helemaal… leg dat maar eens uit. Wat bleek, het was geen seizoen meer voor kachels… maar we hadden toch warmte in de hologram ruimte nodig. Toen ik als kale man vroeg naar de haarfohns, je moet toch toch een beetje inventief zijn, begreep die het helemaal niet meer. De cultuurshok was compleet toen ik er 3 afrekende en lachend de deur uit liep.

Thank you for your cooperation
Elke dag moeten we met onze staff passes door de toegangs controle.  Het chinese leger, politie en particulier beveiling werken harmonieus samen. In de rij voor de X-Ray wordt je een voor een doorgelaten door een man of vrouw die een aantal engelse zinnen uit het hoofd heeft geleerd:

"Please stand here, thank you for your cooperation. Please put your bag, thank you for your cooperation.
please walk, thank you for your cooperation." Na de metaaldetectiepoort staat dan weer een persoon. Deze scanned je nogmaals met een handscanner":

"Please stand here. thank you for your cooperation. please turn around, thank you for your cooperation. Ok, you can go. thank you for your cooperation."

Toen mijn 3 haar fohns van de x-ray band kwamen rollen werd er verbaasd gevraagd: "Are these yours? Yes, these are mine. Thank you for your cooperation, zucht."

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!