TEDxRotterdam versterkt diversiteit stadTEDxRotterdam versterkt diversiteit stad
Back Back Nieuws

TEDxRotterdam versterkt diversiteit stad

01 april 2019

Wie vooruit wil, moet grenzen verleggen. Dat gegeven stond centraal bij TEDxRotterdam, dat deze vrijdag plaatsvond in Theater Rotterdam Schouwburg. De organisatie beschouwt de vijfde editie van het evenement als een groot succes. Ruim 600 bezoekers waren getuige van tien inspirerende sprekers, die onder leiding van presentator Peter van Drunen en met overkoepelend thema 'Raising The Bar' vertelden over hun vakgebied, geleerde levenslessen en ambities. Het evenement was live te volgen op internet en social media.

Diversiteit

Van duurzame modeontwerpers tot de Rotterdamse leraar van het jaar, en van jonge ondernemers die een moeilijke jeugd een positieve draai wisten te geven tot architecten die de rafelranden van de stad succesvol weten te transformeren: TEDxRotterdam stond voor uiteenlopende sprekers, die zochten, groeiden, ontwikkelden en de lat steeds een stukje hoger legden, en in al hun diversiteit de stad Rotterdam eer aan deden.

Water kan dodelijk zijn, maar is ook een belangrijk middel om verandering te bewerkstellingen, betoogde 'Watergezant' en topambtenaar Henk Ovink. Hij reist met zijn kennis de wereld over en zet deze in om mensen en overheden te helpen met maatschappelijke en natuurlijke uitdagingen. De gedreven hoofddocente Studiesucces aan Hogeschool Rotterdam Jean Marie Molina leerde het publiek dat het onvermogen om te falen aan de basis ligt van veel studieproblemen. De jonge, bekroonde ondernemer Wesley dos Santos vertelde hoe experimenteren aan de basis ligt van succesvol ondernemen. En ook spoken-wordartist YMP maakte indruk met zijn levensverhaal. Hij slaagde erin om in een moeilijke tijd - hij zat in de gevangenis - zijn hart en talent te gaan volgen. Inmiddels is hij een succesvolle artiest.


Muziek was er ook, van voormalige The Voice Of Holland-deelnemer Kyara Harley, die vertelde na een periode van angst en onzekerheid nu met volle overtuiging door het leven te gaan als transgender vrouw. Onder begeleiding van haar gitarist speelde ze muziek van Édith Piaf en Drake.

Inspirerend

'We zijn alle bezoekers, sprekers en de vrijwilligers die hebben meegewerkt om TEDxRotterdam een succes te maken extreem dankbaar, " zegt Oscar de Grave, mede-organisator en licentiehouder van het evenement. "Ik ben er trots dat we dit samen hebben neergezet. Met het thema 'Raising The Bar' van deze vijfde editie van TEDxRotterdam wilden we mensen raken en inspireren. Gezien de vele enthousiaste reacties van het publiek, zijn we daar volgens mij goed in geslaagd.'

TEDx is de lokale variant van de wereldwijd bekende TED Talks. Het is een onafhankelijk, door vrijwilligers georganiseerd evenement dat lokale sprekers een podium geeft. TED (Technology, Entertainment, Design) begon dertig jaar geleden als vierdaagse conferentie in Californië en is inmiddels wereldwijd bekend door lezingen waarin 's werelds grootste denkers hun 'ideas worth spreading' in minder dan achttien minuten delen met het publiek. Vele van die talks zijn gratis online beschikbaar. Bekende sprekers uit het verleden zijn Bill Gates, Jane Goodall, Elizabeth Gilbert, Sir Richard Branson, Nandan Nilekani, Philippe Starck, Ngozi Okonjo-Iweala, Sal Khan and Daniel Kahneman.

Op de foto > Melanie Roche

Fotocredits > Sjoerd Feenstra

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!