TEDxRotterdam presenteert 10 grensverleggende talksTEDxRotterdam presenteert 10 grensverleggende talks
Back Back Nieuws

TEDxRotterdam presenteert 10 grensverleggende talks

06 maart 2019

'Raising the bar', dat is het thema van TEDxRotterdam dat plaatsvindt op 29 maart in Theater Rotterdam. Inspirerende sprekers vertellen hoe hun ambitie, doorzettingsvermogen of innerlijke strijd zorgde voor maatschappelijke, persoonlijke of zakelijke ontwikkeling. Want wie vooruit wil, moet grenzen verleggen. TEDxRotterdam wordt voor de vijfde keer georganiseerd als lokale editie van de wereldberoemde TED Talks.

Van fashion designer tot leraar van het jaar, van geschiedeniswetenschapper tot watergezant van de Nederlandse overheid en van jonge ondernemers met duurzame ideeën tot architecten die de rafelranden van de stad succesvol weten te transformeren. Voor TEDxRotterdam staan uiteenlopende sprekers op het programma, die één ding gemeen hebben: ze wisten hun grenzen te verleggen. Ze zochten, groeiden, ontwikkelden en legden de lat steeds een stukje hoger. En daarmee kwamen ze tot inspirerende ideeën die de moeite van het vertellen waard zijn. 'Met TEDxRotterdam willen we de mensen raken en inspireren. Het thema 'Raising the Bar' nemen we ook heel persoonlijk, we willen samen de beste editie van TEDxRotterdam neerzetten', aldus Oscar de Grave, mede-licentiehouder van TEDxRotterdam.

Beroemde talks

TEDx is de lokale variant van de wereldwijd bekende TED Conferenties. Het is een onafhankelijk, door vrijwilligers georganiseerd evenement dat lokale sprekers een podium geeft, afgewisseld met TED Talks video's. TED (Technology, Entertainment, Design) begon dertig jaar geleden als vierdaagse conferentie in Californië en is inmiddels wereldwijd bekend door lezingen waarin 's werelds grootste denkers hun expertise in minder dan achttien minuten delen met het publiek. Vele van die talks zijn gratis online beschikbaar. Bekende sprekers uit het verleden zijn Bill Gates, Jane Goodall, Elizabeth Gilbert, Sir Richard Branson, Nandan Nilekani, Philippe Starck, Ngozi Okonjo-Iweala, Sal Khan and Daniel Kahneman.

Sprekers tijdens TEDxRotterdam:

Henk Ovink - Ovink is Dutch Special Envoy on Water, oftewel Watergezant. Hij helpt wereldwijd overheden bij noodweer, vloedgolven of andere water gerelateerde problemen. Daarbij deelt hij de kennis die Nederland heeft over de strijd tegen het water.

Kristian Koreman & Elma van Boxel - Dit duo richtte ZUS Architecten op, Zones Urbaines Sensibles. ZUS realiseerde baanbrekende projecten als Schieblock en de Luchtsingel in Rotterdam en Dune in Almere en won meerdere internationale awards. Onlangs verscheen het boek 'City of Permanent Temporality. Incomplete & Unfinished' over hun werk.

Ismail Aghzanay - Aghzanay is leraar van het jaar in Rotterdam, vanwege zijn vernieuwende manier van lesgeven die meer emotioneel aansluit bij leerlingen.

YMP (Young Mitch Poetry) - Ex-gedetineerde YMP is nu een succesvolle spoken word-artist. Naast vele optredens timmert hij met zijn productiehuis Flow aan de weg.

Wesley dos Santos - Dos Santos is medeoprichter van schoenenmerk Diversité Footwear en het circulaire bootverhuurbedrijf iKapitein. In 2018 won hij de FunX Media Business Award en de RET Aardig Onderweg Award, vanwege zijn duurzame uitvinding.

Melanie Roche - Roche schreef het boek Thriving Through Cancer: Tools and Practices to Feel Better and Improve Your Quality of Life During Cancer and Beyond – An Integrative Method. Ze ontwikkelde een 'body-mindtherapie': een set vaardigheden die het bewustzijn versterkt en de kwaliteit van leven verbetert.

Laura Luchtman & Ilfa Siebenhaar - Fashion designers Luchtman en Siebenhaar ontwikkelden een innovatieve, duurzame manier om kleding te kleuren. In hun zoektocht naar een natuurlijk alternatief voor de gangbare textielverfprocessen kwamen ze uit bij bacteriën die pigment produceren.

Maarten Engelen - Het bedrijf van Engelen maakt gebruik van nano-satellieten die niet alleen bewoonde delen, maar letterlijk alle uithoeken van de wereld toegang geven tot het datanetwerk. Zo kunnen bijvoorbeeld ook afgelegen boerenbedrijven hun voordeel doen met het verzamelen van data.

Adilson Neves - Neves zat zes maanden in voorarrest wegens fraude, ontdekte waar zijn kracht lag en wist zijn leven vervolgens een positieve draai te geven. Nu helpt hij mensen die in een verzorgingshuis wonen en inspireert hij jongeren om iets voor anderen te betekenen.

Jean Marie Molina – Als hoofddocent Studiesucces aan de Hogeschool Rotterdam ontwikkelde Molina een methode die studenten met vertraging in hun studieloopbaan helpt om alsnog af te studeren.

Fotocredits > Antim Photography

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!