Back Back Achter de schermen

TEDx Amsterdam, een event voor open minded people

25 november 2009

4100 konden er niet in!

Pakkender kon Jan Donner voorzitter van het KIT, waar TEDx-Amsterdam plaatsvond, het niet zeggen. Gelukkig kon er parallel op 18 andere locaties live meegekeken worden. Dé sensatie uit Amerika is eindelijk geland in Nederland in de vorm van TEDx. De x staat voor een locaal initiatief onder licentie van TED en is een prikkeling van de geest voor technologiebeesten, kunstcritici en entertainmentlovers maar gelukkig ook voor alle andere mensen die niet vies zijn van wat inspiratie. Zoals High Profile's operational manager, John Verheggen. Hij smulde deze dag van een wel heel bijzonder menu!


Mabel overal te volgen 

TED is 24 jaar geleden spontaan begonnen in Monterey, Californië, USA en is sindsdien een inspiratiebron van menig wereldburger die graag de $6.000,- betaalt om drie dagen naar geweldige sprekers te mogen luisteren vanuit de hele wereld. Kijk zelf maar eens op TED.com. Logisch ook dat er een chemie rondwaart op zulke bijeenkomsten en er belangrijke contacten worden gelegd maar beter nog dat er kennis gedeeld wordt.

 

In Amsterdam hield TEDx door de keuze van een aantal sprekers wat krampachtig vast aan het ‘verborgen’ thema duurzaamheid maar wist gelukkig toch te inspireren en te prikkelen. Hoe bizar kan het bijvoorbeeld zijn dat je tegen wil en dank succesvol bent met het fotograferen van wat je weggooit en wat je van plan bent te kopen. Een hilarische Hans Aarsman die als voormalig fotograaf uitlegt hoeveel leuker zijn werk is nu hij als ‘fotodetective’ opereert voor de Volkskrant. 

 

Aarsman aan het woord Doneren die shit!

 

Of hoeveel  problemen verdwijnen door te leren van de insecten en dit toe te passen via het ‘cradle to cradle’ principe uitgelegd door prof. Dr. Louise de Vet. Dan is je poep ineens een bron van inkomsten die via zorgvuldige recycling de mensheid helpt. Doneren die shit  aan haar. Beter nog….. we gaan de inspirerende insecten opeten!

 

Welles/nietes? Joris Luyendijk aan een 'culinaire' versnapering…? 

 

Marcel Dicke presenteert confronterend deze oplossing want we eten allemaal al via soep, chocola en ‘E120’ 500 gram insecten per persoon per jaar. Insecten geven meer en betere stoffen dan menig zoogdier of vis. Ze kunnen geen ziektes van de mens overnemen en zijn veel economischer doordat wat je erin stopt aan voeding voor 90% bijdraagt aan hun groei en dus onze voeding en de slechts 10% insectenpoep is echt verwaarloosbaar. In tegenstelling tot koeien en varkens waarbij dit gemakshalve volledig andersom is. Nee dan de energie van de zon die we gemakshalve maar langs ons heen laten stralen terwijl we met slechts een vierkantje op de wereldbol dat zorgvuldig geplaatst in de woestijnen er voor kan zorgen dat we moeiteloos een reductie van 60% van de huidige uitstoot van C02 krijgen. Simpelweg omdat we geen andere energie meer nodig hebben dan die van de zon en dit 100% schoon is en ‘everlasting’. Alle problemen weg, opgelost als sneeuw voor de zon! Alleen nog even doen met z’n allen!

 

Randjes oprekken

Hoe vreemd dan om toch te zien dat er over TEDx zo kritisch wordt gesproken en geschreven. ‘dit hebben we al vaker gehoord’, ‘de oplossing ligt weer bij onszelf’,  ‘duurzaamheid….BLEH’.

Zouden deze critici nu echt denken dat oplossingen alleen door anderen bedacht moeten worden, wij geen verantwoordelijkheid hebben hierin en zij de JURY mogen zijn? Of is TEDx er toch in geslaagd om bij de zogenaamde ‘open minded people’ de randjes van de paradigma’s te doen oprekken, te laten afbrokkelen en soms af te breken?

 

Het mooist omschreef een azijnschrijver het in haar meest cynische bui als:

‘TEDx –Amsterdam was op het randje’

Mijn mening….. Schat, dat was de bedoeling!!!

 

John Verheggen

 

Nawoord redactie:

Foto's zien van TEDx Amsterdam, waar Joris Luyendijk de dag presenteerde en verder ook te zien en horen waren om aan namedropping te doen: Mabel van Oranje, Prof. Dr. Wubbo Ockels, Prof. Dr. Robbert Dijkman, Rabbijn Soetendorp, Hans Aarsman, Tony Di Santo en nog veel en veel meer, klik door naar  http://www.flickr.com/photos/tedxamsterdam/

Verslagen van het evenement (en videos): http://www.tedxamsterdam.nl/2009/thank-you/

 

Interessant voor de branche, wie was daar eigenlijjk (onbezoldigd!) hoofd productie? Niemand minder dan Xander Kranenburg van het Amsterdamse bureau Live Solutions.  Xander loopt zes dagen, het is vandaag immers donderdag,  na dit bijzondere event nóg te zweven:

"Passie, energie en iets bijzonders creëren is zoveel meer waard dan geld!'

 

Ook natuurlijk niet onbelangrijk het team, een zeer bijzondere verzameling vrijwilligers en production partners :http://www.tedxamsterdam.nl/people/tedxams-crew/

+

 http://www.tedxamsterdam.nl/sponsors/production-partners/

 

 

 

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!