Back Back Column

Techniek staat voor niks, totdat de techniek je in de steek laat

22 juli 2013

Komkommertijd noem ik in één adem met mijn voorliefde voor kermissen en popfestivals. Het is de tijd om samen met vrienden en familieleden het glas te heffen op liefde en vriendschap. Een koud pilsje smaakt naar meer als op de achtergrond een bandje speelt. Als professional in licht, beeld en geluid geniet ik daar van. Tenminste, als het Nederlandse weer geen spelbreker is. En als amateurisme geen hoogtij viert.

Haperende techniek
Enkele jaren geleden keek ik verbaasd toe hoe een top 40-bandje optrad tijdens de kermis in
een naburig dorp. Het was met recht een openluchtconcert. Buienradar moest nog uitgevonden worden. De plaatselijke weerman had aan zijn water gevoeld en de organisatie gerustgesteld. Professionals krijgen één kans voor een onuitwisbare indruk, amateurs lappen die les vaak aan hun laars. En dat is jammer, want met een goede voorbereiding hoeft een lokaal concert niet in het water te vallen als de techniek hapert. Of als een donderslag bij heldere hemel inslaat.

Glazen bol
Blijkbaar was de glazen bol van de weerman troebel geworden. Het top 40-bandje zette een cover van Bruce Springsteen in toen de eerste lichtflitsen zich aandienden. 2 minuten daarna volgde een wolkbreuk. Weer 2 minuten later stond het kermisterrein blank. De musici en technici probeerden
te redden wat er te redden viel. Door kortsluiting ging de rest van het concert in rook op. Ik hoor het de bassist nog zeggen: ‘Ja, techniek staat voor niks, totdat de techniek je in de steek laat.’

Domme pech of noodlot?
De musici verdronken hun verdriet aan de bar. ‘Hoeveel pech kun je hebben’, hoor ik de drummer nog zeggen. Zonder scenario en plan van aanpak tart je als muzikant het noodlot. De café-eigenaar had het bandje ingehuurd, zonder stil te staan bij een doemscenario. De techniek was een kostenpost voor hem. De fouten die de café-eigenaar in het klein maakte, zie ik ook bij grote evenementen. Om kommer en kwel te voorkomen zet ik graag 3 tips voor de techniek op een rij:
1. Betrek de techniekleverancier in een vroegtijdig stadium bij de organisatie van een evenement of concert.
2.  De enige investering die u in het begin doet, is een investering in tijd om met elkaar te sparren of te brainstormen.
3. Als de techniek vlekkeloos verloopt, heeft u tijd voor uw relaties en is de sfeer top! Dat is het dubbel checken van te voren zeker waard!        

Martijn van Riel, Bazelmans AVR

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!