Talking about events...Talking about events...
Back Back Column

Talking about events...

09 oktober 2018

Londen 6 oktober 2018. Kunstenaar Banksy schrijft geschiedenis. Vlak nadat een werk van deze straatkunstenaar voor 1,1 miljoen euro was verkocht door het Londense veilinghuis Sotheby's, vernietigde het werk zichzelf. Na de slag van de houten hamer kwam het werk in slierten uit de onderkant van de lijst waarin een kleine papierversnipperaar bleek te zitten.

De omstanders reageerden vol ongeloof, het werk werd direct van zijn plek gehaald. De beelden vlogen over het internet en ook ik deelde het bericht direct. Wat een evenement was dit?

Ik volg de controversiële kunstenaar al vele jaren. En de aandacht voor het werk van deze man nam alleen maar toe nadat hij een foto deelde op zijn social network van 'ons' zonnebloemenveld, dat wij mochten maken ter ere van de opening van de nieuwe entreehal van het Van Gogh Museum. Ik was dus een fan en ben het nu helemaal.

Dat gevoel is alleen maar toegenomen na zijn geniale actie van afgelopen zaterdag. Een actie waarmee hij het hele ecosysteem van de kunstwereld ter discussie stelde. Ook de quote van Picasso: 'The urge to destroy is also a creative urge' (waarmee hij zijn foto op Instagram liet vergezellen) zet aan tot een tweede gedachte en tot verdere discussie. En daarmee laat het genie zien wat kunst kan doen en wat een goed evenement moet doen! Het legt een claim op het moment, creëert impact en maakt deelbare content waardoor de gebeurtenis verder resoneert dan het moment zelf.

De teller onder zijn eigen social post heeft inmiddels de 6 miljoen likes ruimschoots gepasseerd. Het versnipperde werk is ongetwijfeld enorm in waarde gestegen en de discussie over de context van zijn werk vult alle bladen en scherpt onze gedachtes.

Bij deze draag ik de beste man en zijn geniale actie voor voor een Gouden Giraffe in de categorie PR & Mediawaarde en voor alle denkbare creatieve lampen die het ADCN-bestuur in gedachten heeft.

Door > Patrick Roubroeks, XSAGA

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!