Symphonic Cinema verovert ook Het ConcertgebouwSymphonic Cinema verovert ook Het Concertgebouw
Back Back Nieuws

Symphonic Cinema verovert ook Het Concertgebouw

10 december 2019

Het nieuwe Symphonic Cinema filmconcert The Echo of Being van de Nederlandse cineast Lucas van Woerkum beleeft dinsdag 11 februari 2020 zijn wereldpremière in de Grote Zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam. Terwijl het Nederlands Philharmonisch Orkest livemuziek van Gustav Mahler ten gehore zal brengen, synchroniseert van Woerkum, zittend in het orkest, met een touchscreen realtime zijn speelfilm die wordt getoond op een panoramisch scherm. De beelden volgen de muziek.

The Echo of Being

In tegenstelling tot eerdere Symphonic Cinema-producties, die doorgaans het verhaal verbeelden waarop de muziek is gebaseerd, schreef Van Woerkum voor The Echo of Being een geheel nieuw script op basis van biografische elementen uit het leven van Gustav Mahler (1860-1911). De film is een hedendaagse vertaling van een groot thema uit Mahlers leven: het verliezen van een kind.

Beeldende kracht

‘Mahler is de reden waarom ik filmmaker ben geworden’, zegt Lucas van Woerkum. ‘Zijn muziek heeft een enorme beeldende kracht. In de tijd dat ik aan het conservatorium studeerde en veel Mahler hoorde en speelde, voelde ik altijd: wat zou het geweldig zijn als de verhalen en thema’s achter deze muziek zichtbaar zouden worden. Mijn opleiding tot filmregisseur sloot ik af met een documentaire over Mahlers negende symfonie. Daar is de basis gelegd voor Symphonic Cinema.’

Internationale cast

De internationale cast bestaat uit de Britse acteur Greg Wise, actrice Amira Casar uit Frankrijk en de Nederlandse Dominique van Ginkel. Antony Hermus dirigeert het orkest en is vanaf het begin nauw betrokken bij het artistieke proces.

Mahler Festival

The Echo of Being vormt de opmaat tot het Mahler Festival, dat in mei door Het Concertgebouw wordt georganiseerd, en maakt als zodanig ook deel uit van het festival.

Succes in het buitenland

Symphonic Cinema heeft de afgelopen jaren de Nederlandse en buitenlandse concertzalen veroverd. Firebird (2015) is uitgevoerd door vele buitenlandse orkesten waaronder het BBC Symphony Orchestra, de BBC Philharmonic, het Antwerp Symphony Orchestra, Orchestre Philharmonique Royal de Liège en het China NCPA Orchestra. De productie Daphnis & Chloé (2018) wordt in 2020 vertoond in onder meer Praag en Taiwan.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!