Back Back Nieuws

Succesvolle eerste editie Buma Classical Convention

02 december 2014
40 optredens, 50 sprekers, 500 mensen uit klassieke muzieksector, ruim 3.000 festivalbezoekers, 5.000 klassieke schommelaars

De eerste editie van het nieuwe evenement voor klassieke muziek in Nederland, de Buma Classical Convention, is 29 november afgesloten met de uitreiking van de Edisons Klassiek tijdens de Edison Philharmonic Jukebox in TivoliVredenburg Utrecht. In de twee dagen ervoor was dit de plek waar de klassieke muziek in Nederland even centraal stond in een conferentie en festival in één; ruim 40 klassieke muziek optredens, 50 sprekers op de conferentie, 500 mensen uit de klassieke muzieksector die bijeenkwamen en 3.000 festivalbezoekers die konden grasduinen langs een doorsnede van de klassieke muziek in Nederland. Ruim 5.000 mensen schommelden op het Neude op de twaalf schommels van 'Wannaplay?' een installatie waaruit, door te schommelen, Nederlandse klassieke composities klonken.

Directeur van de Buma Classical Convention Kik Eveleens spreekt van een droomstart voor het gloednieuwe evenement: ‘Het evenement heeft onze stoutste verwachtingen overtroffen. Het was fantastisch om te zien hoe de gehele sector voor het eerst bij elkaar kwam en met elkaar naar de toekomst keek. Wat mij betreft heeft de klassiek muzieksector bewezen sterker te zijn dan ooit te voren.’

Uitreiking Edisons Klassiek
Het Radio Filharmonisch Orkest nam de Oeuvreprijs in ontvangst van de burgemeester van Utrecht en kreeg een staande ovatie van het publiek. Violist Daniel Hope ontving een speciale Edison uit handen van de presentator van de avond, Frank Lammers. Ook Igor Levit kreeg van Lammers zijn Edison voor het beste debuutalbum. De Edison Philharmonic Jukebox wordt morgen, 30 november, om 13.00 uur uitgezonden bij de NTR op NPO 2.

De sector van de klassieke muziek bijeen
De eerste dag van de Buma Classical Convention stond in het teken van de conferentie. Het was voor het eerst dat de sector van de klassieke muziek bijeenkwam in één evenement. Men kon niet alleen netwerken, ook waren er vele sprekers, workshops, pitches, presentaties en showcases.

Foto: Robert Lagendijk

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!