Back Back Nieuws

Studenten TU Eindhoven ontwerpen en bouwen podium Extrema Outdoor

10 juni 2015
Vier studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), faculteit Bouwkunde, ontwerpen én bouwen een bijzonder podium voor Extrema Outdoor (XO). Het podium wordt gebouwd met zeshonderd pallets, maar zonder staalconstructies. Het ontwerp dient als podium voor het La Fête 040 presents Ensuite gedeelte, La Fête 040 is eveneens een partij uit Eindhoven.

Het is een duurzame, goedkope en innovatieve manier van een podium bouwen. XO gaf de studenten van TU/e faculteit Bouwkunde de opdracht om alléén met pallets te werken. De studenten – niet vies van een uitdaging – gingen ermee aan de slag. Onder de begeleiding van drie docenten werd een prachtig decor ontworpen: een halve cirkel die ergens doet denken aan een arena. 'Bij ons ontwerp maak je echt deel uit van het decor', vertelt student Mattia Inselvini (22). 'Het leuke aan de constructie is dat bezoekers ook op de pallets kunnen zitten. Met mooi uitzicht op het meer, je kan je er uren vermaken. Normaal ga je naar een festival, je staat, je danst. Maar het podium staat ver weg van je. In dit geval kan je het echt gebruiken, je kan het aanraken, je kan er naar kijken.' Medestudent Habib Kaya (26) vult aan: 'We willen van het podium meer een ruimte maken. Vanuit een architectonische benadering, dat zijn we gewend van de opleiding. Dat was dus ook het startpunt.'

Halve cirkel
Een hele cirkel bleek vanwege veiligheidsoverwegingen helaas niet mogelijk, dus is gekozen voor een halve cirkel. Desondanks blijft het ontwerp een imposant bouwwerk. Met een diameter van twintig meter, een hoogte van ruim vijf meter en meer dan zeshonderd te gebruiken pallets belooft het podium een unieke eyecatcher te worden. Het bouwwerk is – mede vanwege de halve cirkelvorm – een stabiel geheel. Wel was het voor de studenten even zoeken hoe dit het best uitgevoerd kan worden. 'Het punt waar de pallets bij elkaar komen is het belangrijkst. Dat moet gewoon passen, de constructie moet kloppen. Dat was wel even zoeken', vertelt student Joren van Jaarsveld (24).

Duurzaam
Extrema Outdoor staat bekend om haar duurzame festivaltoepassingen. Zo won het festival tijdens de laatste Amsterdam Dance Event nog een ‘Greener Festival Award'. Sandra van Beers (32), projectmanager van Extrema Outdoor, is blij met de studenten van de TU/e. 'Houten pallets worden in de festivalwereld veel gebruikt als decorvulling. Ook door ons. In onze loods liggen stapels pallets. We wilden dit jaar eens wat anders en gaven de studenten daarom deze opdracht. Het ontwerp is prachtig en we kunnen niet wachten om de constructie in het echt te zien.'

In het verleden werkte XO al succesvol samen met verschillende creatieve partijen en designers uit Eindhoven. Het bouwwerk van de TU/e-studenten is zaterdag 11 juli te bewonderen tijdens Extrema Outdoor. Locatie is het recreatiestrand Aquabest.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!