Street Power op ARTZUID 2023Street Power op ARTZUID 2023
Back Back Nieuws

Street Power op ARTZUID 2023

18 november 2022

Beeldend kunstenaar Jasper Krabbé is de curator van de Amsterdam Sculptuur Biënnale ARTZUID 2023, die van 19 mei tot en met 24 september plaatsvindt op de Apollolaan en Minervalaan in Amsterdam-Zuid. Dat maakte de directeur van ARTZUID, Cintha van Heeswijck, bekend. Jasper Krabbé, zelf in de jaren ’80 begonnen op straat als graffitischrijver JAZ wil met een eigentijdse Street Power tentoonstelling vooral ook jongeren aanspreken. Onder de noemer Transfer, de wereld in beweging worden 50 kunstwerken en installaties geselecteerd die maatschappelijk engagement overbrengen in de traditie van beeldbepalende kunststromingen uit de jaren ’60 en daarna. 

 

De Popart uit de jaren ‘60 stond voor openheid, vrijheid en saamhorigheid en was nauw verweven met de jeugdcultuur. Die inspiratie is het vertrekpunt voor deze achtste editie van de tweejaarlijkse Sculptuur Biënnale ARTZUID. Curator Jasper Krabbé: ‘Popart is nog steeds relevant. Veel hedendaagse kunstenaars hebben er een echo van in hun werk.’ 

Thema: Transfer, de wereld in beweging

Transfer toont werk van kunstenaars die visueel en inhoudelijk vernieuwende concepten ontwikkelen die vooruitlopen op wereldwijde ontwikkelingen. Aanleiding is de rollercoaster waarin we leven, aldus ARTZUID-directeur Cintha van Heeswijck. De pandemie, oorlog, politieke en economische ontwikkelingen, de energie- en klimaatcrisis, de vluchtelingencrisis, (on)gelijkheid en druk door sociale media maakt de mensen, en de jeugd in het bijzonder, onzeker. Tegelijkertijd halen we inspiratie uit het gegeven dat het onwaarschijnlijke werkelijkheid kan worden. ARTZUID 2023 wil bezoekers verrassen en jong en oud inspiratie en hoop bieden. 

Kunst in de traditie van Popart, Streetart

De kunstwerken en installaties die van 19 mei tot en met 24 september 2023 te zien zijn op de Amsterdamse Apollolaan en Minervalaan zijn van een mix van internationale topkunstenaars en jong Nederlands talent. Bij de selectie is het uitgangspunt van curator Jasper Krabbé om zo dicht mogelijk bij de belevingswereld van jongeren te blijven. Tot de kunstenaars van wie werk is te verwachten, behoren Robert Indiana, Keith Haring, Sobudh Gupta, Isa Genzken, Sterling Ruby, Huma Bhabha.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!