Steven Fontein: De eenheidsworst in evenementen zal verdwijnenSteven Fontein: De eenheidsworst in evenementen zal verdwijnen
Back Back Interview

Steven Fontein: De eenheidsworst in evenementen zal verdwijnen

29 november 2017

Wie is Steven Fontein?

Een ambitieuze, mensgerichte en zorgzame manager die binnen Diergaarde Blijdorp verantwoordelijk is voor de afdeling Sales en Events. Al vroeg ben ik met het gastvrijheidvirus besmet geraakt en in mijn carrière heb ik vele facetten van dit spectrum mogen ervaren. Ik stuur een team aan met vakvolwassen mensen en ben duidelijk over wat ik van hen verwacht. Mijn mensen geef ik veel vrijheid en ik wil graag dat iedereen, zakelijk of privé, zich bij me thuis voelt. Ik geef om mijn collega’s en laat dat graag zien. Zo heb ik bij het afscheid van een pensionerend collega een zevengangen diner georganiseerd bij het olifantenverblijf. Dat doe ik graag.

Blijdorp in het kort

Diergaarde Blijdorp is de grootste, één van de oudste dierentuinen van Nederland en dit jaar bestaan we 160 jaar. We organiseren ruim 600 events per jaar en zijn een serieuze speler in de markt. Nog steeds is het voor veel mensen verrassend dat er zakelijk óók veel mogelijkheden zijn in onze diergaarde. Van het vieren van een jubileum in kleine kring, een meerdaags congres en kerstdiner tot grootse klantevenementen tot 10.000 gasten met entertainment en rondleidingen achter de schermen.

Wat is typisch Steven?

Ik heb een hoog ambitieniveau en mijn pioniersgeest wil graag bijzondere en nieuwe paden ontdekken, creëren en bewandelen. Ik ben een kartrekker en verbind graag mensen en mogelijkheden met elkaar. Blijdorp heeft waanzinnig mooie plekken en vele mogelijkheden en is daarom voor mij de ideale omgeving. Er werken hier zoveel mensen met passie voor hun vak en er is een sfeer van gelijkwaardigheid waarin ik me erg thuis voel.

Ben je geworden wat je altijd wilde zijn?

Ja, ik ben een gelukkig mens! Op school wilde ik hoteldirecteur worden en gaandeweg ben ik erachter gekomen dat er zoveel meer is dan dat wat je ouders doen. Ik heb mijn eigen keuzes durven maken zodat ik écht mijn passie nastreef. Blijdorp biedt veel uitdaging en daarom ben ik hier helemaal op mijn plek.

Wat is het meest bijzondere event dat je hebt bijgewoond?

Een onderdeel van het ministerie van Financiën organiseerde bij ons een groot evenement met als thema Kuddegedrag en Struisvogelpolitiek. Koningin Maxima en minister Dijsselbloem behoorden tot de sprekers. In de aanloop was geheimhouding vereist en moesten vele veiligheidsvoorschriften in acht worden genomen. Je bent als team lange tijd bezig met de voorbereidingen en die opwinding werkt zich naar een hoogtepunt. Op het moment van uitvoer valt alles samen en werkt iedereen samen. Dit was in alle opzichten een mooi en succesvol event.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Als ik een halve dag meeloop met één van onze verzorgers zie ik wat er gebeurt en hoor ik bevlogen verhalen. Locale leveranciers die bezig zijn met vernieuwende dingen triggeren ook. Zo hebben we vele inspirerende samenwerkingspartners, waarbij we ook een ‘kijkje in de keuken’ nemen en zien dat duurzaamheid en innovatie niet altijd groots, ingewikkeld of complex hoeven te zijn.

Wat is je droom?

Mijn droom is dat ik dit nog heel lang mag blijven doen en dat mensen zich zullen blijven verwonderen. Deze omgeving biedt alle mogelijkheden en ik mag rondlopen in een super inspirerende dierentuin, waarin ik steeds opnieuw word verrast. Hier kan ik mijn steentje bijdragen in mensen bewust maken van hoe waardevol onze aarde en hoe belangrijk ons natuurbehoud is.

Welke gouden tip pas je altijd toe in je vak?

Ga uit van je eigen kracht. In Blijdorp doen we de dingen waar we goed in zijn en daardoor zijn we onderscheidend en succesvol. Houd van wat je doet en heb passie voor je werk met de dieren, in de winkel, event sales of catering. Doe wat je doet met heel je hart.

Hoe ziet de evenementenbranche er over 5 jaar uit?

In de loop van de tijd zal de eenheidsworst in evenementen verdwijnen. Mensen zijn op zoek naar inspiratievolle evenementen. Veel locaties worden steeds specifieker en uitgesprokener op het gebied van duurzaamheid, thematisering en persoonlijkheid. Mensen zullen steeds bewuster kiezen voor een kwalitatief event wat écht bij hen past en wat het juiste gevoel weet mee te geven voor hun evenement.

Wat weet bijna niemand van je?

Bijna niemand weet dat ik de ambitie tot televisiekok heb nagestreefd. Jaren geleden was ik kandidaat bij het eerste kookprogramma op televisie met Robert Kranenburg en Joop Braakhekke: Topkok. Ik ben destijds tweede geworden met mijn kookpassie.

Wat wil je graag delen met de branche?

Blijf ook jezelf verrassen en sta open voor verwondering en inspiratie. Kijk met open ogen en open hart naar je omgeving. Breng veel tijd door in de natuur en blijf als een kind kijken. Neem alle inspiratie mee in je vak en geef het door aan je gasten. Laat je niet teveel meeslepen in trends en concepten van anderen en blijf dicht bij je eigen waarden.

Door > Nathalie Schalke

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!