Stedelijk museum Alkmaar viert 500-jarig bestaan van Grote KerkStedelijk museum Alkmaar viert 500-jarig bestaan van Grote Kerk
Back Back Nieuws

Stedelijk museum Alkmaar viert 500-jarig bestaan van Grote Kerk

11 januari 2018

In 2018 wordt in Alkmaar het 500-jarig bestaan van de Grote of Sint-Laurenskerk gevierd. Stedelijk Museum Alkmaar geeft de feestelijke aftrap van het jubileumjaar met een tentoonstelling van gezichten op de Grote Kerk. Werk van twee befaamde schilders uit de Gouden Eeuw, Salomon van Ruysdael en Pieter Saenredam, wordt gecombineerd met nieuw werk van twee hedendaagse fotografen: Hans van der Meer en Karin Borghouts. De tentoonstelling is te zien van 17 februari tot en met 10 juni in Stedelijk Museum Alkmaar. 

Ruysdael en Saenredam in Alkmaar

Alkmaars Grote Kerk is gedurende zijn bestaan talloze malen door kunstenaars geportretteerd. Onder hen waren twee bekende en gevierde schilders uit de Gouden Eeuw. Salomon van Ruysdael schilderde enkele gezichten op de Grote Kerk van buitenaf. Pieter Saenredam schilderde en tekende het interieur van de kerk een aantal keren. Een groot aantal van deze werken bevindt zich in buitenlandse of privécollecties. Stedelijk Museum Alkmaar bezit van oudsher een groot kerkinterieur van Saenredam. Vorig jaar kon het museum het vroegste van Ruysdaels stadsgezichten verwerven met steun van de Vereniging Rembrandt. De portretten van de kerk door Ruysdael en Saenredam vormen de kern van een bijzondere tentoonstelling die Stedelijk Museum Alkmaar in het voorjaar van 2018 presenteert.                                                          

Nieuwe portretten van de kerk

Het jubileum van de Grote of Sint-Laurenskerk is voor het museum aanleiding om ook aandacht te besteden aan het hedendaagse beeld en de hedendaagse betekenis van de kerk. Om te laten zien dat de Grote Kerk ook nu nog een inspiratiebron voor kunstenaars is en om de beeldtraditie een nieuwe impuls te geven, heeft Stedelijk Museum Alkmaar een opdracht gegeven aan twee fotografen. Geïnspireerd door Ruysdael en Saenredam geven Hans van der Meer en Karin Borghouts een hedendaagse visie op de Grote Kerk en Alkmaar.  

Foto- en filmseries

Hans van der Meer (Leimuiden, 1955) legt de ‘achteloze aanwezigheid’ van de Grote Kerk van Alkmaar in het stedelijke landschap vast. In de tijd van Ruysdael was de kerk een landmark, die je van grote afstand zag. Door stadsuitbreiding duikt hij nu alleen in het centrum op. Het gebouw is er wel, maar men merkt het niet meer op, gewend geraakt aan zijn aanwezigheid. Naast een fotoserie maakte Van der Meer een film, waarin de hoofdrol is weggelegd voor het steeds veranderende licht op de kerk. Karin Borghouts (Kapellen BE, 1959) maakte interieurfoto's van de Grote Kerktijdens evenementen zoals een huwelijksfeest en een tentoonstelling. Haar monumentale foto's zijn rijk aan verwijzingen naar de schilderkunst en zijn stille getuigen van een steeds veranderende realiteit.

500 jaar Grote of Sint-Laurenskerk

In 2018 viert Alkmaar het vijfhonderdjarig bestaan van de Grote of Sint-Laurenskerk. De Grote Kerk in Alkmaar is de grootste kerk van Noord-Holland boven het Noordzeekanaal. De Grote Kerk huisvest meesterwerken zoals de beroemde gewelfschildering ‘Het Laatste Oordeel’ van Van Oostsanen, schilderingen van Caesar van Everdingen en het bijzondere Van Hagerbeer/Schnitgerorgel. Het altaarstuk van Maarten van Heemskerck, speciaal vervaardigd voor de kerk, is na de reformatie naar Linköping (Zweden) verhuisd. De zijluiken worden in het kader van dit jubileum voor één keer naar Alkmaar teruggebracht. Ze zijn in de kerk te zien vanaf 15 april 2018.

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!