Stedelijk Museum Alkmaar presenteert ambitieuze tentoonstelling Stedelijk Museum Alkmaar presenteert ambitieuze tentoonstelling
Back Back Nieuws

Stedelijk Museum Alkmaar presenteert ambitieuze tentoonstelling

08 februari 2023

In het voorjaar van 2023 programmeert Stedelijk Museum Alkmaar een van zijn meest ambitieuze tentoonstellingen ooit. Onder de titel Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School presenteert het museum een bijzondere tentoonstelling over de ontstaansgeschiedenis van de allereerste Nederlandse expressionistische kunststroming; de Bergense School.

Ontstaansgeschiedenis ontrafeld

Eind negentiende eeuw buitelen in Frankrijk, België en Duitsland nieuwe schilderstijlen over elkaar heen: van impressionisme en post-impressionisme, tot fauvisme en symbolisme. Deze vernieuwingsgolf ging vrijwel volledig aan Nederland voorbij. Sinds 1870 is de kunstwereld in de ban van het realisme van de Haagse School: polderlandschappen onder grootse wolkenluchten en taferelen uit het leven van de vissersbevolking. Enkele vooruitstrevende kunstenaars organiseren rond de eeuwwisseling internationale tentoonstellingen waardoor Nederlanders eindelijk kennismaken met de artistieke vernieuwingen uit de ons omringende landen. Op de kunstenaars die later de Bergense School vormen, maken vooral de exposities van werken van Vincent van Gogh (1905), Paul Cézanne (1909) en Henri Le Fauconnier (1911) een onuitwisbare indruk. Na enkele jaren experimenteren ontstaat omstreeks 1915 in Bergen een gemeenschappelijke nieuwe stijl: het expressionisme.

Restauratie

Stedelijk Museum Alkmaar presenteert vanaf 29 april 2023 na jarenlang onderzoek en voorbereiding de ontstaansgeschiedenis van deze eerste expressionistische beweging in Nederland in de tentoonstelling: Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School. Speciaal voor deze tentoonstelling ondergaan veel werken een restauratie, waaronder diverse werken van Henri Le Fauconnier, Jaap Weijand en Frans Huysmans. Op dit moment wordt het werk van Jaap Weijand 'Bos bij Duinvermaak' uit 1913 gerestaureerd. Het schilderij heeft een sterk vergeelde vernislaag die waarschijnlijk later is aangebracht. Onder dit vernis onthulde schilderijenrestaurator Jazzy de Groot een sprankelend kleurenpalet, met blauwe en roze kleuren. 

Unieke bruiklenen

Met deze tentoonstelling plaatst Stedelijk Museum Alkmaar de Bergense School in een internationale context. De betekenis van deze allereerste expressionisten in Nederland wordt niet alleen aangetoond aan de hand van historische bronnen, maar vooral zichtbaar gemaakt met unieke bruiklenen van werken van Vincent van Gogh, Paul Cézanne en Henri Le Fauconnier uit binnen- en buitenland.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!